9 maj 2012

Banany w cieście kokosowym

Jest to dość ciekawa pozycja kulinarna, który znika w błyskawicznym tempie. Można podać to danie jako ciepły deser lub jako kolację... ważnym jest, aby nie wybierać zbyt dojrzałych bananów. Powinny być twarde, bo inaczej wyjdzie nam nieestetyczna papka.
Oto prosty sposób na wykonanie tego dania, dla czterech osób- wersja I:
- 4 banany
- sok z połówki cytryny,
- jajko,
- wiórki kokosowe (ja jeszcze je rozdrabniam)
- olej słonecznikowy do smażenia.

lub, wersja II:

- 4 banany,
- wiórki kokosowe (rozdrobnione),
- jajko,
- cynamon,
- cukier,
- mąka
- olej słonecznikowy do smażenia.

Banany przecinam na ćwiartki. Każdy z kawałków kropię delikatnie cytryną lub posypuje cynamonem, następnie banany moczę w cieście które sporządzam z  roztrzepanego jajka, mąki, wiórek kokosowych i cukru (wersja II) lub skropionego cytryną banana zamaczam w jajku, a następnie obtaczam w wiórkach kokosowych.


Tak przygotowane banany smaży się krótko, ponieważ lubią się przypalać. A osobiście preferuję w swoim jadłospisie wariant pierwszy, ponieważ wersja druga jest dla mnie za słodka.

AKCJA:
Kokosowe szaleństwo!

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...