Często w kuchni mamy dylemat co zrobić z niewykorzystanymi białkami, czy je zamrozić, a może wykorzystać do czegoś innego?
Pomysłów jest wiele, można z takich białek zrobić min. torcik Pavlovej- jeszcze go nie robiłam, jak też najzwyklejsze na świecie "kokosanki".
Przepis na zrobienie kokosanek jest banalnie prosty, a ja w kuchni eksperymentuje z tym przepisem na różne sposoby, i najbardziej do gustu przypadły nam ciastka kokosowo- czekoladowe, z polewą czekoladową.
Przepis podstawowy:
- 3 białka,
- 5 dag cukry,
- 10 dag wiórek kokosowych,
- 2 łyżki bułki tartej.
Jeśli chcemy uzyskać ciastka o smaku CZEKOLADOWYM, dodaję 2-3 łyżki gorzkiego kakao.
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodaję cukier. Miksuję w dalszym ciągu, dodaję do tego bułkę tartą, wiórki i delikatnie mieszam.
Do tak przygotowanej masy dodaję gorzkie kakao, i mieszam ponownie delikatnie.
Jeśli chcemy upiec jednocześnie ciastka kokosowe zwykłe i czekoladowe, to uzyskaną masę podzielić na dwie części i do jednej dodać 1,5- 2 łyżki kakao.
Masę wykładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 15 minut.
Po upieczeniu ciastka wykładam na kratkę, aby ostygły i dekoruję plewą czekoladową Dr. Oetker.
AKCJE:
Pomysłów jest wiele, można z takich białek zrobić min. torcik Pavlovej- jeszcze go nie robiłam, jak też najzwyklejsze na świecie "kokosanki".
Przepis na zrobienie kokosanek jest banalnie prosty, a ja w kuchni eksperymentuje z tym przepisem na różne sposoby, i najbardziej do gustu przypadły nam ciastka kokosowo- czekoladowe, z polewą czekoladową.
Przepis podstawowy:
- 3 białka,
- 5 dag cukry,
- 10 dag wiórek kokosowych,
- 2 łyżki bułki tartej.
Jeśli chcemy uzyskać ciastka o smaku CZEKOLADOWYM, dodaję 2-3 łyżki gorzkiego kakao.
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodaję cukier. Miksuję w dalszym ciągu, dodaję do tego bułkę tartą, wiórki i delikatnie mieszam.
Do tak przygotowanej masy dodaję gorzkie kakao, i mieszam ponownie delikatnie.
Jeśli chcemy upiec jednocześnie ciastka kokosowe zwykłe i czekoladowe, to uzyskaną masę podzielić na dwie części i do jednej dodać 1,5- 2 łyżki kakao.
Masę wykładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 15 minut.
Po upieczeniu ciastka wykładam na kratkę, aby ostygły i dekoruję plewą czekoladową Dr. Oetker.
AKCJE:
fajne te ciasteczka...zwłaszcza te z kakałem.
OdpowiedzUsuńMuszą być smakowite, że ho ho! ;)
OdpowiedzUsuńsą, smakowite :) wczoraj z Córcią robiłyśmy też, tylko że tym razem dałyśmy posypkę czekoladową, wyszły wyśmienite :>
Usuń