15 maj 2012

Ciastka kokosowe z kakao

Często w kuchni mamy dylemat co zrobić z niewykorzystanymi białkami, czy je zamrozić, a może wykorzystać do czegoś innego?
Pomysłów jest wiele, można z takich białek zrobić min. torcik Pavlovej- jeszcze go nie robiłam, jak też najzwyklejsze na świecie "kokosanki".
Przepis na zrobienie kokosanek jest banalnie prosty, a ja w kuchni eksperymentuje z tym przepisem na różne sposoby, i najbardziej do gustu przypadły nam ciastka kokosowo- czekoladowe, z polewą czekoladową.

Przepis podstawowy:
- 3 białka,
- 5 dag cukry,
- 10 dag wiórek kokosowych,
- 2 łyżki bułki tartej.

Jeśli chcemy uzyskać ciastka o smaku CZEKOLADOWYM, dodaję 2-3 łyżki gorzkiego kakao.

Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodaję cukier. Miksuję w dalszym ciągu, dodaję do tego bułkę tartą, wiórki i delikatnie mieszam.
Do tak przygotowanej masy dodaję gorzkie kakao, i mieszam ponownie delikatnie.

Jeśli chcemy upiec jednocześnie ciastka kokosowe zwykłe i czekoladowe, to uzyskaną masę podzielić na dwie części i do jednej dodać 1,5- 2  łyżki kakao.

Masę wykładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 15 minut.
Po upieczeniu ciastka wykładam na kratkę, aby ostygły i dekoruję plewą czekoladową Dr. Oetker.

AKCJE:
Kokosowe szaleństwo!

3 komentarze:

  1. fajne te ciasteczka...zwłaszcza te z kakałem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być smakowite, że ho ho! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są, smakowite :) wczoraj z Córcią robiłyśmy też, tylko że tym razem dałyśmy posypkę czekoladową, wyszły wyśmienite :>

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...