Dzieciaczki moje są fanami sznycelków z mięsa mielonego, a my z mężem, powiedzmy- mamy dość... tym razem zamiast szyneclków, zrobiłam KLOPSIKI Z WARZYWAMI w SOSIE a'la gulaszowym, a do tego kasza gryczana...
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki,
- 1-2 czerstwej bułki,
- 1 jajko,
- średnia cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka do obtoczenia klopsików.
WYKONANIE:
cebulę zetrzeć na tarce, dodać do niej mięso, zmoczone w wodzie lub mleku ( w zależności od wersji dietetycznej) i wyciśnięte bułki, a następnie jajko. Wszystko ze sobą wymieszać, tak aby składniki się połączyły. Doprawić do smaku. Masę mięsną pozostawić do przegryzienia.
Następnie rękoma moczonymi w wodzie nabierać porcję mięsa i formować z niej kuleczki w zależności od preferowanej wielkości. Każdą kuleczkę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z każdej strony, na rumiano.
Jeśli jesteś na diecie, klopsika po obtoczeniu w mące wrzucić na gotującą się wodę.
SOS:
W osobnym garnku ugotować warzywa na pół twardo ( dziś poszłam na skróty i użyłam gotowej mieszanki warzyw na patelnię) z liściem laurowym i zielem angielskim.
Kolejnym etapem jest dodanie usmażonych klopsików.
Wszystko gotujemy jakąś chwilę razem, i możemy dodać gotowy sos: gulaszowy lub ciemny, ewentualnie przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Zaciągnąć śmietaną, ja dziś do tego celu użyłam jogurtu greckiego.
Propozycja podania:
z kaszą, ryżem, makaronem.
ja bym tylko gotowy sos zamieniła na samodzielnie zrobiony, bo staram się unikać sztucznych produktów. Ale klopsiki z pewnością świetne!
OdpowiedzUsuńja zawsze robię sama sos, a dziś mnie właśnie podkusiło, na gotowca.
OdpowiedzUsuńNajbardziej preferuję śmietanowy lub pomidorowo- paprykowy.
Klopsiki szybko znikły z talerzy ;)