Długo zastanawiałam się, czy zamieścić przepis na zrobienie masy kajmakowej, i tak oto dzielę się nim... co by te osoby, które nie są leniwe mogły spędzić ciut więcej czasu w kuchni ;)
PRZEPIS PODSTAWOWY:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 1/3 kostki masła lub margaryny,
- 3/4 szklanki mleka w proszku,
- 2-3 łyżki kakao.
WYKONANIE:
Do naczynia wlać mleko, dodać cukier, kakao, masło i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać mleko w proszku. Cały czas masę podgrzewać ciągle mieszając, aż dobrze wszystko się połączy.
* zdjęcie nie jest mojego autorstwa i pochodzi ze strony www.gotujemy.pl
Poniższy przepis jest na zrobienie dwóch mas kajmakowych o różnych smakach.
SKŁADNIKI:
- 1 kostka masła lub margaryny,
- 1 szklanka cukru (ja daje niepełną),
- 2-3 łyżki ciemnego kakao,
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- 1 paczka herbatników.
WYKONANIE:
Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem powoli dolewając mleko i 1/2 szklanki mleka w proszku. Gdy składniki dobrze się połączą ze sobą, podzielić na dwie równe części ( czyli po 350 ml).Masy podgrzewać osobno na małym ogniu, i do jednej części dodać kakao i zmiksowane w blenderze orzechy, do drugiej części dodać pokruszone lub starte na tarce herbatniki i pozostałą 1/2 szklanki mleka w proszku. Masy podgrzewać tak długo, aż zgęstnieją (ok 20 minut- trzeba uważać),podczas podgrzewania trzeba ciągle mieszać ( bo masy mogą się przypalić). Gdyby okazało się, że masy są za gęste należy rozcieńczyć je niewielką ilością mleka.
Poniższy przepis jest na zrobienie dwóch mas kajmakowych o różnych smakach.
SKŁADNIKI:
- 1 kostka masła lub margaryny,
- 1 szklanka cukru (ja daje niepełną),
- 2-3 łyżki ciemnego kakao,
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- 1 paczka herbatników.
WYKONANIE:
Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem powoli dolewając mleko i 1/2 szklanki mleka w proszku. Gdy składniki dobrze się połączą ze sobą, podzielić na dwie równe części ( czyli po 350 ml).Masy podgrzewać osobno na małym ogniu, i do jednej części dodać kakao i zmiksowane w blenderze orzechy, do drugiej części dodać pokruszone lub starte na tarce herbatniki i pozostałą 1/2 szklanki mleka w proszku. Masy podgrzewać tak długo, aż zgęstnieją (ok 20 minut- trzeba uważać),podczas podgrzewania trzeba ciągle mieszać ( bo masy mogą się przypalić). Gdyby okazało się, że masy są za gęste należy rozcieńczyć je niewielką ilością mleka.
Świetny pomysł;)
OdpowiedzUsuń