27 maj 2012

Kiszenie ogórków

Sezon ogórkowy już rozpoczęty, a ja jako fanka ogórków kiszonych i małosolnych nie mogę się doczekać, kiedy skosztuję ich. W związku z tym, wczoraj zrobiłam pierwsze w tym roku wiaderko ogóreczków. Teraz mi nic nie pozostaje jak czekanie tych kila dni, aby móc wreszcie skosztować przysmaku w postaci ogórka małosolnego :)
Pamiętam, że jako już małe dziecko, zawsze chętnie uczestniczyłam w robieniu przetworów z ogórków. Roboty  z nimi jest niewiele, ale ile frajdy miałam przy tym razem z rodzicami, a teraz z moimi dziećmi ;)



Składniki:
- 2 kg ogóreczków gruntowych,
- 1 pęczek koperku ( w zależności jak duży on jest),
- 1 główka czosnku,
- z racji tej że nie miałam liści ani korzenia chrzanu, użyłam 1/2 słoiczka chrzanu tartego,
- 1,5 litra wody,
- 1,5 łyżki soli.

Wykonanie:
Zagotować wodę wraz z solą, odstawić ją do przestudzenia. Ogórki  w tym czasie wymyć, a następnie układać w pojemniku w którym będą się kisić. Najlepsze do tego celu są naczynia kamionkowe lub beczki drewniane. Ja ogórki do zeszłego roku układam w dużych słojach, ale niestety popękały mi jak zalewałam gorącą wodą, już przygotowane ogórki. Z braku laku spróbowałam ukisić w plastikowym wiaderku, i wyszły, więc w tym roku też jest wiadereczko ;)
Na samym dnie układamy 2-3 gałązki koperku, i tyle samo pokrojonych ząbków czosnku, na to wykładamy ogórki z odkrojonymi łebkami z obu stron ( zawsze odcinam, gdy chcę mieć szybko ogóreczki małosolne).Wszystko to układamy warstwowo, a następnie zalewamy wodą (jak pisałam wcześniej, nie posiadałam liścia ani korzenia chrzanu, więc użyłam chrzanu tartego ze słoiczka. Chrzan ten włożyłam do letniej wody, wymieszałam i tak przygotowaną miksturą zalałam ogóraski).  
Wśród moich znajomych, jak i opinii wygłaszanych w internecie, zdania są podzielone, co do temperatury wody, którą powinno się zalewać ogórki. Jedni zalewają zimną, inni gorącą, a jeszcze inni letnią. Ja przyznam się szczerze, zimną bardzo rzadko zalewam, najczęściej to letnią wodą traktuję ogórki.

Ile soli do do wody?- pamiętajmy, że na 1 litr wody jest jedna kopiasta łyżka soli.




11 komentarzy:

  1. uwielbiam małosolne! od 2 tygodni zbieram się do zrobienia, a ten przepis będzie dla mnie inspiracją;)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze są małosolne...ja czasem daje liść winogron i liście wiśni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słyszałam, że ogórki z liśćmi winogrona są dobre, a o liściach wiśni pierwsze słyszę... będę musiała wypróbować ;)

      Usuń
  3. Proponuję obok "kopiatych" łyżek podawać wagę soli w gramach. W zależności od soli i łyżki waga może wachać się od 15 do 35 gramów!
    A domowe wagi cyfrowe są ogólnie dostępne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a po co sobie utrudniać, odmierzając na wadze- podwójna robota jak dla mnie :P
      a 35 g to już są dwie łyżki ;)

      Usuń
  4. Już zrobiłem! Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się niezmiernie :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Ja kiszę ogórki w słoikach litrowych w następujący sposób:
      1 litr wody.
      3,5 dkg soli do prztworów.
      koper dojrzały.
      jedna główka czosku.
      Korzeń chszanu wg.uznania.
      Liście wiśni.
      Ogórki układamy w wekach dodajemy w/w składniki zalewamy,zamykamy.

      Usuń
  5. gdzie zdobyć beczkę drewnianą na 2 kg ogórków?
























    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zabieram się za kiszenie. A małosolne są pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...