25 cze 2012

Chałka

W moich przepisach do opublikowania znalazły się zdjęcia chałki, więc jeśli je  lubicie, to koniecznie musicie spróbować tego przepisu... 
Pozwólcie się ponieść wspomnieniom z dzieciństwa, przypomnijcie sobie zapach świeżo zrobionego kakao i taką chałeczkę z masełkiem... delicja...




Składniki:
- 500 gr mąki,
- 1/2 kostki drożdży,
- 300 ml mleka,
- 100 gr cukru, 
- 50 gr masła,
- szczypta soli,
oraz na posmarowanie wierzchu chałki i dekorację
- 1 żółtko,
- 1-2 łyżki mleka,
- mak i sezam
Wykonanie:
Mąkę przesiać, na środki zrobić wgłębienie, wykruszyć w drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru, wlać 4 łyżki mleka. Rozczyn wymieszać- powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Następnie oprószyć mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut.
Po odstaniu rozczyn wymieszać z pozostałymi składnikami, dobrze wyrobić ręką, delikatnie oprószyć mąką i  nakryć ściereczką, odstawić na dalsze 30 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik ustawić na 175 stopni. Cisto drożdżowe podzielić na dwie części.  Z każdej z nich uformować wałek . Oba wałki okręcać wokół siebie, tak jak plecie się sznurek. Na środku oba wałki wygiąć w odwrotną stronę i kontynuować okręcanie. Oba końce warkocza mocno ścisnąć palcami, a następnie zalepić. 
Gotowy warkocz ostrożnie przenieść na wyłożoną papierem blachę.

Żółtko z mlekiem rozmącić i posmarować powierzchnię warkocza.
Wstawić do piekarnika na 35 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...