19 cze 2012

Ciasto na pizze II

W tym artykule, chcę podzielić się z Wami innym przepisem na ciasto do pizzy.
Przepis ten jak dla mnie jest na razie faworytem w wykonywaniu jej, spytacie pewnie dla czego? Odpowiedź jest prosta- ciasto jest REWELACYJNE, ponieważ spód ciasta jest chrupiący, a samo ciasto jest przy tym miękkie i rozpływa się w ustach... 


SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 10 g drożdży,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500

WYKONANIE:
drożdże rozmieszać z cukrem i zalać letnim mlekiem, wymieszać wszystko dokładnie (do całkowitego rozpuszczenia drożdży).W drugim etapie dodawać po troszku mąki wymieszanej z solą, i wyrabiać ciasto.
W etapie końcowym dodać oliwę z oliwek, wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne, i zarazem lekko suche.   W razie konieczności dodać jeszcze troszkę mąki.
Ciasto przełożyć do miski i nakryć bawełnianą ściereczką. Odczekać 1 h- u mnie zazwyczaj wystarcza 30 minut, ponieważ ciasto jest już wyrośnięte.
Po oczekiwaniu, ciasto należy rozwałkować, przełożyć na blaszkę i wyłożyć tym czym lubimy.


Mam nadzieję, że i Wam przypadnie to ciasto do smaku, tak jak mi, i mojej całej rodzince ;)

ps.
Z tej porcji wychodzi  cienki placek na oryginalną blaszkę dołączoną do piekarnika.
Czas pieczenia uzależniony jest od pieca w którym pieczemy, u mnie to zazwyczaj 15 minut na termoobiegu.

2 komentarze:

  1. I jak to piec? W jakiej temperaturze? Jakie grzanie? Góra? Dół? Oba? Termoobieg? Na której półce? Ile czasu? Takie tam kilka pytań :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik jest inny, u mnie ta pizza piecze się przez 15 minut, na termoobiegu. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, do temeratury 180 stopni, na poziomie środkowym.

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...