W tym artykule, chcę podzielić się z Wami innym przepisem na ciasto do pizzy.
Przepis ten jak dla mnie jest na razie faworytem w wykonywaniu jej, spytacie pewnie dla czego? Odpowiedź jest prosta- ciasto jest REWELACYJNE, ponieważ spód ciasta jest chrupiący, a samo ciasto jest przy tym miękkie i rozpływa się w ustach...
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 10 g drożdży,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
WYKONANIE:
drożdże rozmieszać z cukrem i zalać letnim mlekiem, wymieszać wszystko dokładnie (do całkowitego rozpuszczenia drożdży).W drugim etapie dodawać po troszku mąki wymieszanej z solą, i wyrabiać ciasto.
W etapie końcowym dodać oliwę z oliwek, wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne, i zarazem lekko suche. W razie konieczności dodać jeszcze troszkę mąki.
Ciasto przełożyć do miski i nakryć bawełnianą ściereczką. Odczekać 1 h- u mnie zazwyczaj wystarcza 30 minut, ponieważ ciasto jest już wyrośnięte.
Po oczekiwaniu, ciasto należy rozwałkować, przełożyć na blaszkę i wyłożyć tym czym lubimy.
Mam nadzieję, że i Wam przypadnie to ciasto do smaku, tak jak mi, i mojej całej rodzince ;)
ps.
Z tej porcji wychodzi cienki placek na oryginalną blaszkę dołączoną do piekarnika.
Czas pieczenia uzależniony jest od pieca w którym pieczemy, u mnie to zazwyczaj 15 minut na termoobiegu.
I jak to piec? W jakiej temperaturze? Jakie grzanie? Góra? Dół? Oba? Termoobieg? Na której półce? Ile czasu? Takie tam kilka pytań :-)
OdpowiedzUsuńKażdy piekarnik jest inny, u mnie ta pizza piecze się przez 15 minut, na termoobiegu. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, do temeratury 180 stopni, na poziomie środkowym.
Usuń