Składniki:
- 1/2 kostki drożdży,
- 3-4 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- 8-9 łyżek zsiadłego mleka,
- szczypta soli,
- kostka roztopionej margaryny,
- ok.3,5 szklanki mąki ( przesianej),
- truskawki
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem, aż uzyskają płynną konsystencję. Do tego roztworu dodać kwaśne mleko, 1 jajko, szczyptę soli oraz 2 szklanki mąki. Wyrobić. Stopniowo dolewać roztopioną i przestudzoną lekko margarynę, wymieszać. Dodawać stopniowo również mąkę. Ciasto wyrabiać, aż do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji ( u mnie dziś wyszło 3,5 szklanki mąki). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto ugnieść delikatnie ponownie, a następnie podzielić na 3 części. Z każdej części uformować kulę, rozwałkować, i pokroić na trójkąty.
W czasie gdy ciasto będzie rosło, truskawki oczyścić z szypułek, podzielić na ćwiartki, posłodzić i posypać mąką, wymieszać.
Na pocięte trójkąty nakładać truskawki, przy podstawie trójkąta. Od tej strony też zawijamy, aż do wierzchołka.
Zawinięte i uformowane rogaliki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy zapełnimy blachę, wierzch rogalików smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem.
Pieczemy w piekarniku przez 15 minut na termoobiegu w temperaturze 180 stopni.
Z tego przepisu wychodzi ok. 40 rogalików, średniej wielkości.
Dzieci, dostały to co chciały-SŁODKOŚCI!!! a ja mogłam chwilę odpocząć i się zrelaksować przy herbatce.
Więc serdecznie zapraszam Was na rogaliki z truskawkami, a do tego ciepła i aromatyczna herbata Earl Grey .
W chwili gdy aromat tej herbaty oraz zapach świeżo upieczonych rogalików wypełnił moje mieszkanie, powiedziałam "chwilo trwaj". Dzieci spokojnie zajadały się rogalikami, a ja , trwałam gdzieś tam zawieszona pomiędzy wspomnieniami z dzieciństwa, a byciem tu i teraz, spoglądając radośnie na moje dzieci.
Przepis ten dodaje do akcji:


przyłączam się do chory tych " krasnalów" CHCĘ TAKIEGO ROGALIKA :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Zapraszam serdecznie, jeszcze kilka się ostało... :D
UsuńA dla mnie może został chociaż jeden?
OdpowiedzUsuńpewnie, dziś są jeszcze lepsze niż wczoraj :D
Usuńja robie inne ciasto na rogaliki, ale skorzystalam z Twojej rady dotyczacej wymieszania truskawek z maka i cukrem i rogaliki wyszly pyszne:)
OdpowiedzUsuńhttp://monique.pysznosci.org/2013/07/24/rogaliki-drozdzowe-z-truskawkami/
Super :-)
UsuńPozdrawiam