2 lip 2012

Muffiny z zielonej herbaty pod pierzynką



Do wykonania muffin z zieloną herbatą pod pierzynką, potrzeba następującej ilości składników:

  • 200 g cukru,
  • 4  małe jajka,
  • 200 g mąki,
  • 150 g margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 torebki zielonej herbaty Sir William's Tea
  • troszkę zielonego barwnika.
Pierzynka:
bita śmietana

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopniu- jeśli pieczemy na termoobiegu,  a jeśli pieczemy tradycyjnie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Miękką margarynę wymieszać z cukrem, a następnie do tej masy dodać jajka i ponownie wymieszać. Składniki takie jak: mąka, herbata, proszek do pieczenia, przesiać, wymieszać wszystkie składniki sypkie razem, a następnie dodawać do masy z jaj, naprzemiennie z mlekiem, w którym umieszczamy odrobinę zielonego barwnika. Wszystkie składniki należy dokładnie razem wymieszać, aż do chwili uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Ciasto wykładać do papilotek oraz piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
Ja swoje muffiny piekłam w foremkach silikonowych. A z tej porcji ciasta wychodzi ok. 16 muffin.


Upieczone i przestudzane muffiny dekorujemy bitą śmietaną, owocami lub posypką- jak kto woli.

4 komentarze:

  1. wyglądają jak takie diabełki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko gdzie jest mąka? Wśród składników jej nie znalazłam...
    :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, niedopatrzenie moje- ale zostało to już skorygowane. Było 200 g margaryny, a to miało być mąki...
      Dzięki i pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...