Do wykonania muffin z zieloną herbatą pod pierzynką, potrzeba następującej ilości składników:
- 200 g cukru,
- 4 małe jajka,
- 200 g mąki,
- 150 g margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 torebki zielonej herbaty Sir William's Tea
- troszkę zielonego barwnika.
bita śmietana
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopniu- jeśli pieczemy na termoobiegu, a jeśli pieczemy tradycyjnie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Miękką margarynę wymieszać z cukrem, a następnie do tej masy dodać jajka i ponownie wymieszać. Składniki takie jak: mąka, herbata, proszek do pieczenia, przesiać, wymieszać wszystkie składniki sypkie razem, a następnie dodawać do masy z jaj, naprzemiennie z mlekiem, w którym umieszczamy odrobinę zielonego barwnika. Wszystkie składniki należy dokładnie razem wymieszać, aż do chwili uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Ciasto wykładać do papilotek oraz piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
Ja swoje muffiny piekłam w foremkach silikonowych. A z tej porcji ciasta wychodzi ok. 16 muffin.
wyglądają jak takie diabełki :)
OdpowiedzUsuńlub jak króliczki ;) były pyszne ;)
UsuńTylko gdzie jest mąka? Wśród składników jej nie znalazłam...
OdpowiedzUsuń:(
przepraszam, niedopatrzenie moje- ale zostało to już skorygowane. Było 200 g margaryny, a to miało być mąki...
UsuńDzięki i pozdrawiam