20 paź 2012

Domowe fornetti z nadzieniem czekoladowo- kokosowym

Każdy z nas lubi ciasteczka o wdzięcznej nazwie fornetti. Moje dzieci, często proszą mnie lub męża, żeby kupić je, jak tylko wejdziemy do sieciówki, gdzie jest stoisko z tymi bajecznie smakującymi ciastkami.
W związku z tym, że na durszlak.pl jest prowadzona akcja Ciasto francuskie na różne sposoby, postanowiłam zrobić domowe fornetti z nadzieniem czekoladowo kokosowym, które zabrałam ze sobą na spacer, co by moje dzieci miały co schrupać w trakcie bieganiny i rozkoszowania się piękną pogodą, dzisiejszej jesieni.


Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • kilka łyżeczek nutteli,
  • wiórki kokosowe do smaku,
  • jajko.


Wykonanie:
Ciasto delikatnie rozwałkować pociąć na równej wielkości kwadraty, a co drugi z tych kwadratów naciąć w poprzek kilkoma kreskami 2-3. Na kwadraty, które są całe nałożyć po łyżeczce nutelli zmieszanej z wiórkami kokosowymi. Nadzienie nakryć kwadracikami ponacinanymi w poprzek i zlepić boki. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut.


Przepis dodaję do akcji:


2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...