Pomimo tego, że pogoda dziś była przecudna i od rana dzieci wołały "Mamuś chodź już na dwór", ktoś musiał upichcić obiad. Z zupą nie było problemu, znów pomidorówka tym razem, dla odmiany z ryżem, Ania sobie zażyczyła. Tomuś jak zwykle obraził się i rzekł "to nie rosół, nie jem!" - ale i tak zjadł, mamusia nakarmiła ;) Na drugie danie zaserwowałam żeberka z warzywami w sosie własnym.
Składniki:
- ok. 1 kg żeberek bez kości,
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule,
- marchewka,
- seler,
- pietruszka,
- por (biała część),
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 ziela angielskie,
- listek bobkowy.
Wykonanie:
Czosnek utrzeć z solą w moździerzu i tym natrzeć żeberka. Mięso obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju z każdej stron na rumiano dolewając odrobinę wody. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć razem jakąś chwilę. W między czasie na dużych oczkach ścieramy warzywa, a pora kroimy w talarki, a później na półksiężyce. Warzywa zalewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy do nich ziele angielskie i listek, i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy żeberka i cebula są ładnie usmażone dodajemy do warzyw, wraz z powstałym sosem, i to wszystko dusimy razem aż do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowane mięso z warzywami podajemy z surówką na ostro i ziemniakami.
Zrobię dzisiaj na obiad:)
OdpowiedzUsuńnapisz czy smakowały lub nie ;)
Usuń