W moim zeszyciku z przepisami do sprawdzenia znalazłam przepis na rogale, których składnikiem jest m.in. piwo. Jeśli dobrze pamiętam, przepis ten pochodzi z programu Ewa Gotuje! Rogaliki te nazwałam Piwosze rogate, które bardzo posmakowały mojemu synkowi, i mi też przypadły do smaku :) jest to wersja rogalików półkruchych.
Składniki:
- 1 szklanka piwa,
- 4 szklanki mąki (dodałam jeszcze 1/2 szklanki) + mąka do podsypania,
- 2 kostki margaryny (każda po 250 gram)
- powidła lub drzem, ja użyłam własnej roboty nutelli jabłkowej
- jajko,
- cukier puder.
Wykonanie:
Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Następnie wlać piwo i zagnieść gładkie ciasto. Ja dodałam jeszcze 1/2 szklanki mąki, ponieważ ciasto wyszło za rzadkie. Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię i na 60 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na części, i każdą kulkę rozwałkować podsypując mąką. Tak przygotowany placek, podzielić na równej wielkości trójkąty, na każdy z kawałków ciasta nałożyć po 1 łyżeczce dżemu lub powideł, zawinąć w rogaliki. Ułożyć na blaszce i posmarować rozkłóconym jajkiem (ja dziś tego nie zrobiłam- zapomniałam). Rogaliki piec 20- 30 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
AKCJA:
Ciekawa jestem smaku ciasta z dodatkiem piwa, jeszcze nigdy takiego nie próbowałam. Dziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuńszczerze powiedziawszy nie czuć tego piwa w cieście. Kiedyś robiłam gofry z piwem chyba z przepisu Pascala,były okropne, a te rogaliczki znikają w oka mgnieniu. Dziękuję za akcję :)
UsuńPozdrawiam
małe piwoszki mmm
OdpowiedzUsuń