21 paź 2012

Piwosze rogate

W moim zeszyciku z przepisami do sprawdzenia znalazłam przepis na rogale, których składnikiem jest m.in. piwo. Jeśli dobrze pamiętam, przepis ten pochodzi z programu Ewa Gotuje! Rogaliki te nazwałam Piwosze rogate, które bardzo posmakowały mojemu synkowi, i mi też przypadły do smaku :) jest to wersja rogalików półkruchych.



Składniki:

  • 1 szklanka piwa,
  • 4 szklanki mąki (dodałam jeszcze 1/2 szklanki) + mąka do podsypania,
  • 2 kostki margaryny (każda po 250 gram)
  • powidła lub drzem, ja użyłam własnej roboty nutelli jabłkowej
  • jajko,
  • cukier puder.
Wykonanie:
Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Następnie wlać piwo i zagnieść gładkie ciasto. Ja dodałam jeszcze 1/2 szklanki mąki, ponieważ ciasto wyszło za rzadkie. Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię i na 60 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na części, i każdą kulkę rozwałkować podsypując mąką. Tak przygotowany placek, podzielić na równej wielkości trójkąty, na każdy z kawałków ciasta nałożyć po 1 łyżeczce dżemu lub powideł, zawinąć w rogaliki. Ułożyć na blaszce i posmarować rozkłóconym jajkiem (ja dziś tego nie zrobiłam- zapomniałam). Rogaliki piec 20- 30 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika i  posypać cukrem pudrem.

AKCJA:

3 komentarze:

  1. Ciekawa jestem smaku ciasta z dodatkiem piwa, jeszcze nigdy takiego nie próbowałam. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze powiedziawszy nie czuć tego piwa w cieście. Kiedyś robiłam gofry z piwem chyba z przepisu Pascala,były okropne, a te rogaliczki znikają w oka mgnieniu. Dziękuję za akcję :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...