19 paź 2012

Sos ananasowy


      Dziś do szkoły Córcia wzięła świeżego ananasa. Po obraniu i skrojeniu jego pozostał sok i skórki. Postanowiłam je wykorzystać i powstał z nich sos, który świetnie nadaje się do nasączania tortów, polewania naleśników, czy też dodawania jako słodkiego elementu w sosie słodko- kwaśnym.




Składniki:
- skóra po obraniu ananasa, bez "kitki" ( zielone liście),
- kilka plastrów anansa,
- cukier.

Wykonanie:
Resztki ananasa zalać wrzącą wodą, dodać ok 2 łyżek cukru. Chwilę pogotować, następnie sos przelać przez sito i pozwolić resztkom syropu ściec do pozostałego wywaru. Uzyskany syrop ponownie zagotować dodając do tego jeszcze jedną lub 1/2 łyżki cukru ( w zależności jak bardzo lubicie słodkie).Pod koniec gotowania dodać pokrojonego ananasa.
Tak przygotowany sos nadaje się od razu do spożycia, a ja z racji tej że całego nie wykorzystam w jednej chwili, postanowiłam  przelać go do słoiczków i pasteryzowałam  ok. 20 minut. 



Przepis dodaję do akcji:

Domowy Wyrób

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...