20 paź 2012

Żeberka z warzywami w sosie własnym

Pomimo tego, że pogoda dziś była przecudna i od rana dzieci wołały "Mamuś chodź już na dwór", ktoś musiał upichcić obiad. Z zupą nie było problemu, znów pomidorówka tym razem, dla odmiany z ryżem, Ania sobie zażyczyła. Tomuś jak zwykle obraził się i rzekł "to nie rosół, nie jem!" - ale i tak zjadł, mamusia nakarmiła ;) Na drugie danie zaserwowałam żeberka z warzywami w sosie własnym.



Składniki:
  • ok. 1 kg żeberek bez kości,
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule,
  • marchewka,
  • seler,
  • pietruszka,
  • por (biała część),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 ziela angielskie,
  • listek bobkowy.

Wykonanie:
Czosnek utrzeć z solą w moździerzu i tym natrzeć żeberka. Mięso obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju z każdej stron na rumiano dolewając odrobinę wody. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć razem jakąś chwilę. W między czasie na dużych oczkach ścieramy warzywa, a pora kroimy w talarki, a później na półksiężyce. Warzywa zalewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy do nich ziele angielskie i listek, i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy żeberka i cebula są ładnie usmażone dodajemy do warzyw, wraz z powstałym sosem, i to wszystko dusimy razem aż do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowane mięso z warzywami podajemy z surówką na ostro i ziemniakami.



2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...