Co by tradycji stało się za dość, jak co roku na Wielkanoc upiekłam babkę marmurkową.
Składniki:
- kostka masła (250 gram),
- niecała szklanka cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 4 jaja,
- 5 dużych czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- 100 ml mleka,
- 20 gram rumu,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao.
Wykonanie:
Masło utrzeć na pulchną masę. W trakcie ucierania dodawać cukier z cukrem waniliowym. Dodawać kolejno jajka i razem ucierać. Przesiać mąki wraz z solą oraz proszkiem do pieczenia i dodawać po troszku do masy. Następie dodać mleko, lejąc delikatnie. Wymieszać w końcowym etapie dodać rum, mieszać krótko. 1/3 część ciasta przełożyć do drugiej miski, i dodać do niej przesiane kakao, wymieszać. W formie babkowej ciasto nakładać naprzemiennie, ciasto jasne, ciasto ciemne. Ciasto wymieszać lekko widelcem, tak aby powstał wzór marmurkowy. Piec ok 45-65 minut.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Ja piekę w formie silikonowej, ale jeśli używacie formy innej, to radzę natłuścić ją delikatnie i posypać tartą bułką.
Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis wędruje do akcji:
Klasyczna, pyszna babeczka! Zdrowych, wesołych Świat! :-)
OdpowiedzUsuńo tak, klasyka :) dziękuję i wzajemnie :)
Usuń