30 mar 2013

Sernik na ucieranym spodzie

Każdy z nas poszukuje przepisu na idealny sernik, w swoim życiu robiłam różne, z efektem zadowalającym bardziej lub mniej. Wczoraj sięgnęłam po przepis  na cisto ucierane do sernika bądź makowca.



Składniki na ciasto:
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 5 jaj,
- 1 kostka margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier wanilinowy.

Wykonanie:
Margarynę, żółtka i cukier utrzeć, dodać proszek do pieczenia, mąkę, a na końcu dodajemy pianę z białek.
Ciasto to można piec z masą makową lub serową.

Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego sera,
- 120 gram masła,
- 6 jaj,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowany,
- niecała szklanka cukru.

Wykonanie masy serowej:
Twaróg wymieszać z masłem, żółtka ubić z połową cukru. Ubić białka, i pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Twaróg wymieszać z żółtkami, dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz pianę. Można dodać dowolne dodatki w postaci rodzynek, skórki pomarańczowej.


Sernik zawsze wstawiam do chłodnego piekarnika i przez 55- 60 minut piekę w 120 stopniach, w kąpieli wodnej. Po tym czasie lekko uchylam drzwiczki i piekę jeszcze przez 5-7 minut. Następnie wyłączam temperaturę i ciasto w dalszym ciągu pozostawiam w piekarniki. Po ok 15 minutach uchylam jeszcze bardziej drzwiczki. Gdy ciasto całkowicie ostygnie wyjmuję z piekarnika.

Przepis ten dodaję do akcji organizowanej przez Mirabelkę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...