Składniki:
- zakwas,
- woda,
- 1 szklanka mąki żytniej,
- 1 kg mąki pszennej,
- 3 łyżeczki soli,
- 1 szklanka otrąb żytnich,
- 1/2 szklanki siemienia lnianego,
- 1/6 kostki drożdży,
- ewentualnie: pestki słonecznika, pestki dyni, płatki owsiane, śliwki suszone, sezam (dodatki dodajemy wg smaku, ważnym jest aby nie było ich więcej jak jedna szklanka).
Wykonanie:
- Składniki takie jak: zakwas, mąka żytnia i szklanka wody mieszamy razem dokładnie i odstawiamy na 12 godzin.
- Po 12 godzinach do masy dodajemy: sól, otręby żytnie i siemienie oraz drożdże i 2,5 szklanki wody.
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Mieszamy dokładnie.
- Dodajemy dodatki, nie więcej niż 1 szklankę.Mieszamy.
- Dodajemy mąkę pszenną, mieszamy bardzo dokładnie.
- Odkładamy 3 łyżki ciasta do wyparzonego pojemnika na następny chlebek.
- Po 2 h ciasto przełożyć do posmarowanej blachy i odstawić na 1,5 godziny.
- Ciasto piec przez 15 minut w temperaturze 150 stopni, a następnie przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Wierzch chleba posypałam białym i czarnym sezamem.
W moim piekarniku temperatura 200 stopni to zdecydowanie za dużo jak dla tego chleba. Ostatnio piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut i chleb wyszedł mi nieco blady, ale za to skórka nie była zbyt twarda, ale pozostała chrupiąca.
Uwaga:
Ciasto na chleb z powodzeniem można rozłożyć na dwie małe keksówki.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)