18 mar 2013

Gulasz z piersi z kurczaka

Dziś chcę Wam zaproponować dość szybką potrawę na drugie danie obiadowe, a mianowicie gulasz z piersi kurczaka. Jest to delikatna w smaku potrawa, która podeszła smakowo nawet moim dzieciaczkom... a przygotowywałam ją wczoraj...


Składniki:
- 60 dkg piersi z kurczaka,
- pieczarki 5-7 sztuk,
- cebula duża,
- przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1/2 łyżeczka soli i tyle samo białego pieprzu,
- 250 ml rosołu (może też być z kostki),
- mąką do prószenia,
- olej rzepakowy,
- 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku

Wykonanie:
mięso pokroić średniej wielkości  kostkę, posypać przyprawami wymieszanymi z mąką, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, a na nim usmażyć ząbki czosnku (aż zrobią się brązowe), czosnek wyrzucić, i na tym oleju usmażyć mięso, cały czas mieszając. Mięso po usmażeniu przełożyć do garnka, i na pozostałym oleju usmażyć pokrojoną w cienkie piórka cebulę i poszatkowane pieczarki. Cebulę wraz z pieczarkami wyłożyć na mięsko. Na patelni zagotować rosół i nim polać gulasz. Garnek z zawartością stawiamy na gazie i dusimy wszystko na średnim ogniu. Gdy trzeba sos doprawiamy do smaku.
Gulasz ten podałam z ziemniakami puree i delikatną surówką, która została polana sosem z oleju rzepakowego i ziół.

Jak już pisałam używam oleju rzepakowego, który dostałam do wypróbowania dzięki uprzejmości portalu  Uroda i Zdrowie, w ramach kampanii "Pokochaj olej rzepakowy", a tutaj znajdziecie więcej o tym oleju i jego właściwościach, oraz tutaj znajdziecie sposób na wykorzystanie shakera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...