29 mar 2013

Schab majerankowo- czosnkowy

Czy Wam też przejadły się kupne wędliny? Czy Wam też smakują wszystkie tak samo?- właśnie, mi też, dla tego dość często piekę mięso. Sama je marynuję, eksperymentuję, ale niezmiennie i wciąż lubię smak schabu pieczonego w majeranku. Tak przygotowany i pieczony w rękawie schabik jest nie tylko smaczny, ale i wilgotny...


Składniki:
- ok 2 kg schabu,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 1/2 łyżeczka soli, 
- majeranek.

Wykonanie:
Schab nacieram ściereczką zmoczoną w  occie, nacinam w nim kieszonki do których wkładam poćwiartowane ząbki czosnku. Tak przygotowany schab odstawiam na ok. dwie godziny w chłodne miejsce, aby przeszedł aromatem czosnkowym. Po tym czasie mięso nacieram solą i majerankiem. Kropię delikatnie kilkoma kroplami oleju. Tak przygotowane mięso wkładam w rękaw do pieczenia i odstawiam ponownie w chłodne miejsce (ja zawsze wkładam na noc do lodówki).

Tak przygotowane mięsko wkładam zawsze do zimnego piekarnika i piekę ok dwóch godzin. Czas pieczenia zawsze uzależniam od wagi mięsa.
Podczas pieczenia, rękaw z mięsem obracam, co by było upieczone równomiernie z dwóch stron.



Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Mirabelkę:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...