Składniki:
- ok 2 kg schabu,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 1/2 łyżeczka soli,
- majeranek.
Wykonanie:
Schab nacieram ściereczką zmoczoną w occie, nacinam w nim kieszonki do których wkładam poćwiartowane ząbki czosnku. Tak przygotowany schab odstawiam na ok. dwie godziny w chłodne miejsce, aby przeszedł aromatem czosnkowym. Po tym czasie mięso nacieram solą i majerankiem. Kropię delikatnie kilkoma kroplami oleju. Tak przygotowane mięso wkładam w rękaw do pieczenia i odstawiam ponownie w chłodne miejsce (ja zawsze wkładam na noc do lodówki).
Tak przygotowane mięsko wkładam zawsze do zimnego piekarnika i piekę ok dwóch godzin. Czas pieczenia zawsze uzależniam od wagi mięsa.
Podczas pieczenia, rękaw z mięsem obracam, co by było upieczone równomiernie z dwóch stron.
Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Mirabelkę:
Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Mirabelkę:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)