24 maj 2013

Sałatka krewetkowa z mozzarellą

Macie ochotę na szybką i lekką sałatkę?- Jeśli tak, to zapraszam serdecznie do mnie na poczęstunek. Sałatkę robi się dość szybko i do tego smakuje wyśmienicie. W swej istocie jest lekka, co dla niektórych osób jest dość istotne...


Do jej wykonania potrzeba:
  • krewetki koktajlowe 250 g,
  • małe kulki mozzarelli 10 szt.,
  • pomidorki koktajlowe 8-10 szt.,
  • mieszankę różnych sałat, ja użyłam tylko roszponki,
  • kilka gałązek świeżej bazylii,
  • łyżeczka soku z cytryny, ew. ocet jabłkowy,
  • papryka w proszku lub papryka świeża, miałam tylko w proszku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • olej rzepakowy do smażenia.
  • po dwie szczypty sezamu białego i czarnego do dekoracji.
Krewetki rozmrozić. Na patelni lekko podsmażyć pokrojony drobno czosnek wraz z papryką. Posolić. Na patelnię wyłożyć krewetki i ciągle mieszając podsmażyć wraz z czosnkiem i papryką przez ok. 2-3 minuty.
W misce wykładać warstwowo sałatę, przekrojone kulki mozzarelli i koktajlowe pomidorki oraz pokrojoną bazylię. Na wierzch wyłożyć usmażone krewetki. Wszystko polać sosem powstałym w trakcie smażenia wymieszanym z sokiem cytrynowym. Całość udekorować sezamem białym i czarnym.


Smacznego :)

Przepis ten dodaję do AKCJI :

Piechotą do lata...

2 komentarze:

  1. Ale pyszności, uwielbiam krewetki, wczoraj w lidlu kupiłam takie gotowe w marynacie, a dziś je grillowałam, do tego sałatka, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, krewetki są pycha, do tego grillowane. Pyszności :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...