Składniki:
- 1 małe jajko,- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy np. Lestello,
- 1/2 szklanki płatków owsianych np. Lestello,
- 1/2 małej łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 i 1/2 łyżeczki tymianku,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Soczewicę zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut. Gdy woda zostanie wchłonięta i soczewica zmięknie, należny rozgnieść ją na gładko. Następnie do powstałej masy dodajemy roztarte w dłoniach płatki owsiane, przyprawy i jajko. Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być na tyle gęsta, aby móc z niej uformować małe kulki. Jeśli masa nie utrzymuje nadanej formy, należy do niej dodać jeszcze płatek owsianych.
Uformowane kulki wyłożyć na blasze do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15- 20 minut.
Ja w ten sposób przygotowane kotleciki z soczewicy podałam z sosem pomidorowym, wg tego przepisu (klik!)
Przepis ten dodaję do AKCJI:
właśnie też mam soczewicę i tak ja trzymam i trzymam i nie wiem co z niej zrobić a tu proszę, taki fajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńFajne te kotleciki! Właśnie ostatnio mam ochotę na coś z soczewicy:-)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za komentarze.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że pierwszy raz robiłam coś z soczewicy, i teraz szykuję się, na jakąś pastę lub zupę...zapraszam do obserwacji bloga.
Super kotleciki :)
OdpowiedzUsuńprzepis jest prosty i wegetariański. Chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPS. poprawnie jest "płatków owsianych" (bo jeden płatek, a nie jedna płatka ;-))
pozdrowienia
Lena
tak, przepis prosty jest :)
UsuńPs. dziękuję za sugestię, czeski błąd się wkradł, już naprawiony ;)
Pozdrawiam