Na wstępie chciałabym Was przeprosić za to, że miesiąc nic nie publikowała. Blogowanie to jedna ze stron, która ostatnio odeszła w zapomnienie z racji przeciwności losu, który postanowił wysłać mnie do szpitala :( ale powiedzmy, że już jest wszystko dobrze, zabieram się za blogowanie i gotowanie... do dzieła....
Dziś chciałabym zaprosić na różany cukier który robi się bardzo szybko- poza czasem na skubanie płatków, prześlicznie pachnie i ma przepiękny kolor różowy....
Składniki:
- 3 garście płatek dzikiej róży,
- 2 szklanki cukru.
Wykonanie:
- Płatki róż oczyszczamy poprzez rozłożenie na papierku, aby stworzonka wszelakie sobie odeszły spokojnie,
- następnie z każdego końca odrywamy białą końcówkę, która dodaje goryczki potrawie sporządzanej z płatków.
- Płatki przekładamy do makutry lub moździerza, ewentualnie do blendera i ucieramy do chwili, aż powstanie papka,
- uzyskaną papkę mieszamy z cukrem, za pomocą łyżki do chwili aż cukier się zabarwi.
- Tak zabarwiony i przesiąknięty aromatem róży cukier wysypujemy cienką warstwą na deseczkę, a następnie przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozwalamy, aby wilgoć wyparowała.
- Cukier podczas "odparowywania" należy przemieszać łyżką aby się nie zbrylał.
Przepis dodaję do AKCJI:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)