26 cze 2013

Cukier różanie pachnący

   Na wstępie chciałabym Was przeprosić za to, że miesiąc nic nie publikowała. Blogowanie to jedna ze stron, która ostatnio odeszła w zapomnienie z racji przeciwności losu, który postanowił wysłać mnie do szpitala :( ale powiedzmy, że już jest wszystko dobrze, zabieram się za blogowanie i gotowanie... do dzieła....

    Dziś chciałabym zaprosić na różany cukier który robi się bardzo szybko- poza czasem na skubanie płatków, prześlicznie pachnie i ma przepiękny kolor różowy.... 





Składniki:
  • 3 garście płatek dzikiej róży,
  • 2 szklanki cukru.
Wykonanie:
  • Płatki róż oczyszczamy poprzez rozłożenie na papierku, aby stworzonka wszelakie sobie odeszły spokojnie,
  • następnie z każdego końca odrywamy białą końcówkę, która dodaje goryczki potrawie sporządzanej z płatków.
  • Płatki przekładamy do makutry lub moździerza, ewentualnie do blendera i ucieramy do chwili, aż powstanie papka,
  • uzyskaną papkę mieszamy z cukrem, za pomocą łyżki do chwili aż cukier się zabarwi.
  • Tak zabarwiony i przesiąknięty aromatem róży cukier wysypujemy cienką warstwą na deseczkę, a następnie przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozwalamy, aby wilgoć wyparowała. 
  • Cukier podczas "odparowywania" należy przemieszać łyżką aby się nie zbrylał.

Przepis dodaję do AKCJI:

Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...