Wspominałam już Wam wcześniej, że wczorajszy dzień obfitował w płatki róży, z których powstały "Ucierane płatki dzikiej róży" (klik!), oraz iście aromatyczna konfitura, a przepis na nią podpatrzyłam (tutaj). W swoim przepisie zrezygnowałam z kwasku cytrynowego i użyłam soku z cytryny.
Składniki:
- 250 gram oczyszczonych płatek dzikiej róży,
- 1 kg + 1 szklanka cukru,
- sok z jednej cytryny,
- 0,5 litra wody.
Wykonanie:
Oczyszczone płatki róży posypujemy cukrem (1 szklaną) i kropimy sokiem z cytryny. Wszystko razem ugniatamy tak długo, aż puści sok z płatków. W ten sposób przygotowujemy bazę do konfitury, którą odstawiamy na 12 godzin do "przegryzienia".
Wodę wraz cukrem zagotowujemy, i gdy cukier prawie się rozpuści dodajemy płatki wraz z wytworzonym sokiem. Wszystko to razem migamy na małym ogniu do czasu, aż syrop zgęstnieje, a płatki zrobią się szkliste i jakby przezroczyste.
W ten sposób wytworzoną konfiturę przekładamy do wyparzonych i gorących słoiczków, zakręcamy i stawiamy na wieczkach.
Przepis dodaję do AKCJI:
Moja babci robi taką konfiturę co roku, jest bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńZ PŁATKÓW, nie płatek!! Przepis z błędami językowymi jest MAŁO WIARYGODNY!
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi, czeski błąd, który został naprawiony. Czy po jednej literówce przepis może być mało wiarygodny? ;)
Usuń