29 cze 2013

Konfitura z płatków dzikiej róży

Wspominałam już Wam wcześniej, że wczorajszy dzień obfitował w płatki róży, z których powstały "Ucierane płatki dzikiej róży" (klik!), oraz iście aromatyczna konfitura, a przepis na nią podpatrzyłam (tutaj). W swoim przepisie zrezygnowałam z kwasku cytrynowego i użyłam soku z cytryny.


Składniki:
  • 250 gram oczyszczonych płatek dzikiej róży,
  • 1 kg + 1 szklanka cukru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 0,5 litra wody.
Wykonanie:
Oczyszczone płatki róży posypujemy cukrem (1 szklaną) i kropimy sokiem z cytryny. Wszystko razem ugniatamy tak długo, aż puści sok z płatków. W ten sposób przygotowujemy bazę do konfitury, którą odstawiamy na 12 godzin do "przegryzienia".

Wodę wraz cukrem zagotowujemy, i gdy cukier prawie się rozpuści dodajemy płatki wraz  z wytworzonym sokiem. Wszystko to razem migamy na małym ogniu do czasu, aż syrop zgęstnieje, a płatki zrobią się szkliste i jakby przezroczyste. 
W ten sposób wytworzoną konfiturę przekładamy do wyparzonych i gorących słoiczków, zakręcamy i stawiamy na wieczkach.



Przepis dodaję do AKCJI:

Zielnik Kuchenny 2013

3 komentarze:

  1. Moja babci robi taką konfiturę co roku, jest bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z PŁATKÓW, nie płatek!! Przepis z błędami językowymi jest MAŁO WIARYGODNY!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi, czeski błąd, który został naprawiony. Czy po jednej literówce przepis może być mało wiarygodny? ;)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...