Jakiś czas temu podpatrzyłam na stronie zgrilla.pl ziemniaczki z grilla. Przepis przypadł mi do gustu, w związku z czym postanowiłam zaserwować moim bliskim na obiadek właśnie takowe ziemniaczki, a przepis ciuteńko zmodyfikowałam. Świeże zioła zastąpiłam suszoną mieszanką ziołową, a marynatę wzbogaciłam gotową przyprawą do ziemniaków.
Składniki:
- ok 1,5 kg ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 ml oleju słonecznikowego,
- przyprawa do ziemniaków,
- zioła prowansalskie,
- ew. sól,
- pieprz świeżo mielony.
Wykonanie:
Ziemniaki wymyć, pozostawiając skórkę. Włożyć do wody i od chwili zagotowania, gotować jeszcze 10 minut. W tym samym czasie, zrobić marynatę z oleju, czosnku i ziół oraz soli i pieprzu. Patyki do szaszłyków należy wcześniej namoczyć w wodzie. Obgotowane ziemniaki zmieszać z marynatą, a następnie ponabijać na szaszłykowe patyczki.
Szaszłyki ziemniaczane ułożyć na grillu i piec ok 30-45 minut.Ja piekłam bez przykrycia, co jakiś czas obracając oraz polewając pozostałą marynatą.
Ziemniaczki po upieczeniu idealnie uzupełniają się z grillowanym mięsem i surówką, w moim przypadku był to kotlet schabowy odgrzany na grillu ;) a moim dzieciaczkom smakowały jako samo w sobie danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)