25 lip 2013

Sok z czerwonej porzeczki z nutą różaną

   Porzeczek w mym domu ciąg dalszy... po zrobieniu soku z czarnej porzeczki (klik!) przyszedł czas na sok z czerwonej porzeczki. Jego wytworzenie co prawda zajmuje troszkę czasu, oczywiście przy minimalnym nakładzie pracy, ale moim zdaniem warto. Warto dla właściwości zdrowotnej, jak i również barwy która jest przepiękna.
 Zapraszam :)

Do wytworzenia soku potrzeba:
  • 1 kg czerwonej porzeczki,
  • 4 łyżki utartej róży,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr gorącej wody.
Oczyszczoną i wymytą porzeczkę zasypujemy utartą różą (klik!) i zalewamy gorącą wodą. Tak przygotowane porzeczki odstawiamy na 24 godziny, nakrywając bawełnianą ściereczką. Po tym czasie, wodę odcedzić z porzeczek przez sitko wyłożone złożoną dwukrotnie gazą. Tak powstały sok zasypać cukrem i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ważnym jest to, aby nie dopuścić do zagotowania soku. Odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
Powstały sok, gorący przelać do butelek czy słoiczków, uprzednio wyparzonych.
Sok można również pasteryzować.


Przepis dodaję do akcji:

Kwaśnie, no właśnie Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...