Dziś chciałabym Wam zaprezentować sałatkę z ogórków, która idealnie nadaje się jako dodatek do zimowego obiadu. Sporządzenie tej zimowej sałatki dało również okazję do wypróbowania octu fermentacyjnego, który dostałam do wypróbowania w ramach współpracy z firmą Jamar , dzięki udziałowi w Programie Zostań Ambasadorem Jamar.
Do sałatki potrzeba:
- 2 kg ogórków tzw. sałatkowych,
- 1/2 kg papryki czerwonej,
- 1/2 kg marchewki,
- 1/2 kg cebuli,
- pół główki czosnku
- koperek jeśli lubicie.
Na zalewę potrzeba:
- 2 szklanki wody,
- 1 szklankę octu, ja użyłam octu fermentacyjnego spirytusowego Jamar,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 1 i 1/2 łyżki soli,
- 5 ziaren ziela angielskiego.
Wykonanie:
Wymyte ogórki obieramy ze skóry i tniemy na pół centymetrowe plasterki. Marchew tarkujemy na grubych oczkach, cebule kroimy na cienkie półksiężyce, paprykę w kostkę półcentymetrową, a czosnek siekamy drobno, to samo czynimy z koperkiem. W/w warzywa mieszamy ze sobą i zalewamy zalewą.
Składniki na zalewę mieszamy ze sobą i lekko podgrzewamy,gdy cukier i sól się rozpuszczą ostudzamy.
Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie sałatkę od czasu do czasu mieszałam- nie jest to konieczne, ale ja tak zrobiłam. Po tym czasie przegryzioną i pięknie pachnącą sałatkę nakładamy do czystych słoików, które następnie pasteryzujemy.
Robię dokładnie tę samą sałatkę już 3 rok z rzędu, jest rewelacyjna, smakuje całej rodzinie. Nie robiłam co prawda z tym octem, ale na pewno sałatka będzie przepyszna:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNapisz w jaki sposób pasteryzujesz?Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsałatkę nakładam do słoików, pozostawiając wolną przestrzeń pod zakrętką. Słoik wkładam do garnka z grubym dnem i dodatkowo wyłożonego złożoną ściereczką lub wyłożonego gazetą. Zakręcone słoiki (zazwyczaj litrowe) zalewam wodą do ich 3/4 wysokości i gotuję ok. 25- 30 minut. Po tym czasie słoiki zostawiam do wystudzenia w wodzie, a gdy ostygną dla sprawdzenia czy zakrętka nie przecieka, ustawiam do góry dnem.
UsuńCzas pasteryzacji zależny jest oczywiście od wielkości słoika.
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuń