21 sie 2013

Sałatka z ogórków na zimę

   Dziś chciałabym Wam zaprezentować sałatkę z ogórków, która idealnie nadaje się jako dodatek do zimowego obiadu. Sporządzenie tej  zimowej sałatki  dało również okazję do wypróbowania octu fermentacyjnego, który dostałam do wypróbowania w ramach współpracy z firmą Jamar , dzięki udziałowi w Programie Zostań Ambasadorem Jamar.


Do sałatki potrzeba:
  • 2 kg ogórków tzw. sałatkowych,
  • 1/2 kg papryki czerwonej,
  • 1/2 kg marchewki,
  • 1/2 kg cebuli,
  • pół główki czosnku
  • koperek jeśli lubicie.
Na zalewę potrzeba:
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklankę octu, ja użyłam octu fermentacyjnego spirytusowego Jamar,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 i 1/2 łyżki soli,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.


Wykonanie:
Wymyte ogórki obieramy ze skóry i tniemy na pół centymetrowe  plasterki. Marchew tarkujemy na grubych oczkach, cebule kroimy na cienkie półksiężyce, paprykę w kostkę półcentymetrową, a czosnek siekamy drobno, to samo czynimy z koperkiem. W/w warzywa mieszamy ze sobą i zalewamy zalewą.
Składniki na zalewę mieszamy ze sobą i lekko podgrzewamy,gdy cukier i sól się rozpuszczą ostudzamy.
Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie sałatkę od czasu do czasu mieszałam- nie jest to konieczne, ale ja tak zrobiłam. Po tym czasie przegryzioną i pięknie pachnącą sałatkę nakładamy do czystych słoików, które następnie pasteryzujemy.

4 komentarze:

  1. Robię dokładnie tę samą sałatkę już 3 rok z rzędu, jest rewelacyjna, smakuje całej rodzinie. Nie robiłam co prawda z tym octem, ale na pewno sałatka będzie przepyszna:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisz w jaki sposób pasteryzujesz?Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sałatkę nakładam do słoików, pozostawiając wolną przestrzeń pod zakrętką. Słoik wkładam do garnka z grubym dnem i dodatkowo wyłożonego złożoną ściereczką lub wyłożonego gazetą. Zakręcone słoiki (zazwyczaj litrowe) zalewam wodą do ich 3/4 wysokości i gotuję ok. 25- 30 minut. Po tym czasie słoiki zostawiam do wystudzenia w wodzie, a gdy ostygną dla sprawdzenia czy zakrętka nie przecieka, ustawiam do góry dnem.

      Czas pasteryzacji zależny jest oczywiście od wielkości słoika.

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...