Miałam chęć na ciasto dyniowe, wszystko przygotowałam do jego wykonania, no prawie wszystko, zabrakło puree z dyni- nikt ze współdomowników nie chciał się przyznać do wyjedzenia przygotowanych zapasów, więc zmuszona byłam improwizować. Postanowiłam zrobić ciasto W-Z, które było z delikatnym posmakiem jabłek... Zapraszam :)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie dać 1 lub nawet 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 łyżka kakao gorzkiego,
- szczypta soli,
- powidła lub dżem ok. 1 szklanki- ja użyłam nutelli jabłkowej (klik!)
Składniki na krem:
- 1/2 litra mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 1/2 szklanki cukru, możecie dać 1 szklankę, jeśli gustujecie w cukrach,
- 1/2 kostki masła.
Polewa kakaowa:
- 50 g margaryny,
- 1 łyżka mleka,
- 50 g cukru pudru,
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka kakao.
Wykonanie ciasta:
Jajka ubić z cukrem na wysokich obrotach,następnie kolejno dodawać pozostałe składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz solą oraz olej) i wszystko miksować na niższych obrotach.
Na samym końcu dodałam nutellę jabłkową i delikatnie wymieszałam.
Tak przygotowane ciasto wylałam na formę i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekłam na opcji tradycyjne pieczenie przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto po upieczeniu przekroić na pół.
Wykonanie kremu:
Mleko zagotować z cukrem i kaszą manną. Wystudzić. Do utartej wcześniej margaryny dodawać po jednej łyżce wystudzonej kaszy mannej i miksować. Tak przygotowany krem wyłożyć na podzielone ciasto.
Wykonanie polewy:
Margarynę roztopić wraz z mlekiem. Dodać do lekko przestudzonej margaryny mąkę, kakao i cukier. Wymieszać.Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. Dodatkowo na nią utarłam mleczną czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)