9 lis 2013

Ciasto marchewkowe

    Na sobotnie popołudnie do kawki przygotowałam ciasto marchewkowe, które zniknęło bardzo szybko. Jest to ciasto, w skład którego wchodzi tarta marchewka, która nie jest wyczuwalna, a dzieci które mają długie ząbki do warzyw- jak moje najmłodsze dziecię- choć w formie słodkiej będzie miało dostarczone odrobinę mikroelementów zawartych w marchewce. Ciasto, to również przypadnie do gustu wielbicielom pierników, ponieważ smak ciasta marchewkowego jest zbliżony właśnie do takiego ciasta piernikowego.
Moja uwaga jest taka: do tego ciasta najlepsza będzie karotka, która nawilży swoim sokiem ciasto, dzięki czemu będzie ono wilgotne.


Składniki:
  • 2 szklanki utartej na dużych oczkach marchewki,
  • 400 gram mąki tortowej,
  • 5 jaj,
  • 1- 1,5 szklanki cukru lub cukru brązowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3/4 szklanki oleju.
Wykonanie ciasta:
Jajka ubić na wysokich obrotach z cukrem, dodać- od tej chwili miksować na mniejszych obrotach- zmieszaną mąkę z pozostałymi sypkimi produktami, następnie olej, a na końcu marchew- zmiksować na najniższej mocy. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika, i piec przez ok. 40-45 minut na tradycyjnym pieczeniu (dolna i górna grzałka) w temp. 180 stopni.

Po wystudzeniu ciasto można udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.



Ps. gdy marchew jest dość soczysta, należy ją delikatnie odcisnąć.

Przepis dodaję do AKCJI:

Zdrowe słodkości

4 komentarze:

  1. Słodkie ciasto marchewkowe to samo zdrowie :) Cudnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. JUŻ RAZ UPIEKŁAM I ZNOWU CHCĘ :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ciacho wciąga i uzależnia, bynajmniej ze mną tak było na początku ;)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...