Na sobotnie popołudnie do kawki przygotowałam ciasto marchewkowe, które zniknęło bardzo szybko. Jest to ciasto, w skład którego wchodzi tarta marchewka, która nie jest wyczuwalna, a dzieci które mają długie ząbki do warzyw- jak moje najmłodsze dziecię- choć w formie słodkiej będzie miało dostarczone odrobinę mikroelementów zawartych w marchewce. Ciasto, to również przypadnie do gustu wielbicielom pierników, ponieważ smak ciasta marchewkowego jest zbliżony właśnie do takiego ciasta piernikowego.
Moja uwaga jest taka: do tego ciasta najlepsza będzie karotka, która nawilży swoim sokiem ciasto, dzięki czemu będzie ono wilgotne.
Składniki:
- 2 szklanki utartej na dużych oczkach marchewki,
- 400 gram mąki tortowej,
- 5 jaj,
- 1- 1,5 szklanki cukru lub cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 1 łyżka kakao,
- 3/4 szklanki oleju.
Wykonanie ciasta:
Jajka ubić na wysokich obrotach z cukrem, dodać- od tej chwili miksować na mniejszych obrotach- zmieszaną mąkę z pozostałymi sypkimi produktami, następnie olej, a na końcu marchew- zmiksować na najniższej mocy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, i piec przez ok. 40-45 minut na tradycyjnym pieczeniu (dolna i górna grzałka) w temp. 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto można udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.
Słodkie ciasto marchewkowe to samo zdrowie :) Cudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńJUŻ RAZ UPIEKŁAM I ZNOWU CHCĘ :):):)
OdpowiedzUsuńto ciacho wciąga i uzależnia, bynajmniej ze mną tak było na początku ;)
Usuń