12 lis 2013

Wątróbka drobiowa w sosie

   Dziś w ramach szybkiego obiadu zrobiłam wątróbkę w sosie własnym z dużą ilością cebulki. Powiem Wam szczerze, że mąż zdecydowanie lubi wątróbkę bez sosu i chlebem bądź bułką, a ja z dziećmi natomiast, wątróbkę w sosie z dodatkiem ziemniaków i surówki ostrzejszej w smaku, ale czego się nie robi aby zadowolić najbliższych i idzie się na kompromis... 

Składniki:
  • wątróbka drobiowa,
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, majeranek,
  • cebula,
  • mąka.
Wykonanie:
Wątróbkę zawsze myję, i osuszam papierowym ręcznikiem, następnie oczyszczam z ewentualnych błon. Wątróbkę obtaczam w mące. Na patelni "szklę" cebulę pokrojoną w piórka, gdy już osiągnie ona pożądany efekt dodaję do niej wątróbkę, którą mocno podsmażam na patelni, ciągle mieszając aby nie spaliła się cebula. Gdy wątróbka jest podsmażona dodaję przyprawy: sól i pieprz, smażę chwilę, następnie doprawiam papryką w proszku. Wszystko chwilę jeszcze smażę na małym ogniu, po czym podlewam ciepłą wodą i duszę pod przykryciem. Przed podaniem sos doprawiam szczyptą majeranku, całość odstawiam do przegryzienia smaków. 
Tak przygotowaną wątróbkę można podać z ziemniakami i wyraźną w smaku wątróbką, bądź jako a'la zupka z bułką bądź chlebem.


2 komentarze:

  1. coś wspaniałego.
    Pozwolisz, że któregoś dnia wykorzystam Twój przepis :)
    oczywiście podając namiary na Twojego bloga jako inspirację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie widzę przeciwwskazań ;)

      Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...