Dziś w ramach szybkiego obiadu zrobiłam wątróbkę w sosie własnym z dużą ilością cebulki. Powiem Wam szczerze, że mąż zdecydowanie lubi wątróbkę bez sosu i chlebem bądź bułką, a ja z dziećmi natomiast, wątróbkę w sosie z dodatkiem ziemniaków i surówki ostrzejszej w smaku, ale czego się nie robi aby zadowolić najbliższych i idzie się na kompromis...
Składniki:
- wątróbka drobiowa,
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, majeranek,
- cebula,
- mąka.
Wykonanie:
Wątróbkę zawsze myję, i osuszam papierowym ręcznikiem, następnie oczyszczam z ewentualnych błon. Wątróbkę obtaczam w mące. Na patelni "szklę" cebulę pokrojoną w piórka, gdy już osiągnie ona pożądany efekt dodaję do niej wątróbkę, którą mocno podsmażam na patelni, ciągle mieszając aby nie spaliła się cebula. Gdy wątróbka jest podsmażona dodaję przyprawy: sól i pieprz, smażę chwilę, następnie doprawiam papryką w proszku. Wszystko chwilę jeszcze smażę na małym ogniu, po czym podlewam ciepłą wodą i duszę pod przykryciem. Przed podaniem sos doprawiam szczyptą majeranku, całość odstawiam do przegryzienia smaków.
Tak przygotowaną wątróbkę można podać z ziemniakami i wyraźną w smaku wątróbką, bądź jako a'la zupka z bułką bądź chlebem.
coś wspaniałego.
OdpowiedzUsuńPozwolisz, że któregoś dnia wykorzystam Twój przepis :)
oczywiście podając namiary na Twojego bloga jako inspirację.
nie widzę przeciwwskazań ;)
UsuńPozdrawiam