Jako, że kapusta już ukiszona postanowiłam ugotować kapuśniak- nie ma jak to zupka z własnej kapustki, mniam... Przepisów na tę zupkę jest kilka, ja dziś Wam zaprezentuję jeden z nich, który moim zdaniem jest godny uwagi, a tym samym spróbowania.... Zapraszam :)
Do przygotowania tej zupy potrzeba:
- ok 1/2 kg kapusty kiszonej,
- pietruszka, seler i por lub 1-2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- ziele angielskie i listek laurowy,
- 3-4 suszone śliwki,
- ziemniaki,
- wędzonka do wyboru: boczek, kiełbasa lub słonina o wadze 10-15 dkg,
- zioła: majeranek, pieprz ziołowy lub naturalny, kminek, kolendra.
Ważnym jest aby kapusta nie była zbyt kwaśna (jeśli jest kwaśna to przepłukać), ugotować ją z włoszczyzną, śliwkami, listkiem i ziarnami pieprzu, ziela angielskiego, kolendry. W osobnym garnku ugotować ziemniaki. Wędliny bądź słoninę pokroić należy w kostkę i dodać do kapusty. Pod koniec gotowania kapusty dodać należy kminek. Wywar z ziemniaków dolać do kapuśniaku.
Ugotowane ziemniaki wyłożyć na talerze i zalać kapuśniakiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)