9 lis 2013

Kapuśniak z kapusty kiszonej I

   Jako, że kapusta już ukiszona postanowiłam ugotować kapuśniak- nie ma jak to zupka z własnej kapustki, mniam... Przepisów na tę zupkę jest kilka, ja dziś Wam zaprezentuję jeden z nich, który moim zdaniem jest godny uwagi, a tym samym spróbowania.... Zapraszam :)



Do przygotowania tej zupy potrzeba:
  •  ok 1/2 kg kapusty kiszonej,
  • pietruszka, seler i por lub 1-2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • ziele angielskie i listek laurowy,
  • 3-4 suszone śliwki,
  • ziemniaki,
  • wędzonka do wyboru: boczek, kiełbasa lub słonina o wadze 10-15 dkg,
  • zioła: majeranek, pieprz ziołowy lub naturalny, kminek, kolendra.
Ważnym jest aby kapusta nie była zbyt kwaśna (jeśli jest kwaśna to przepłukać), ugotować ją z włoszczyzną, śliwkami, listkiem i ziarnami pieprzu, ziela angielskiego, kolendry. W osobnym garnku ugotować ziemniaki. Wędliny bądź słoninę pokroić należy w kostkę i dodać do kapusty. Pod koniec gotowania kapusty dodać należy kminek. Wywar z ziemniaków dolać do kapuśniaku.
Ugotowane ziemniaki wyłożyć na talerze i zalać kapuśniakiem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...