30 lis 2013

Praliny marcepanowe

    Jako, że ostatnio pokusiłam się o zrobienie własnej masy marcepanowej (klik!) postanowiłam, wykorzystać ją na wytworzenie pralin marcepanowych, którymi obdaruję najbliższych podczas tegorocznych świąt, o ile wytrzymają do tego czasu ;)


Składniki:
  • ok. 200 gram masy marcepanowej,
  • czekolada gorzka,
  • opcjonalnie dodatki w postaci: mączki orzechowej, mączki migdałowej, posypek...


Z masy odrywać kawałki, które przeistaczamy w mniej więcej jednakowej wielkości kuli, które moczymy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie, a następnie odstawiamy w celu utwardzenia czekolady. Proces ten można skrócić, i pralinki wstawić do lodówki, po ok. 60 minutach, gotowe praliny można przełożyć do papilotek.

Przepis dodaję do akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...