5 gru 2013

Frittata warzywna z dodatkiem salami

... jak już wspominałam dzisiejszy dzień zdecydowanie należał, do dni w których z chęcią mi się tworzyło w kuchni potrawy dla mojej kochanej rodzinki. Po zupie cebulowo- serowej przyszła kolej na frittate. Lubię to danie, za to, że można je serwować zarówno na śniadanie, obiad czy kolację, a nawet sprawdza się jako koreczki na spotkaniu ze znajomymi, tak o,  do przekąszenia... 
    

Składniki:
  • opakowanie warzyw na patelnie, akuratnie takowe posiadałam w zamrażalniku
  • 8 jajek,
  • przyprawy: sól i pieprz
  • 1 łyżka mleka
  • odrobina sera żółtego
  • miałam kilka plasterków salami , więc i to znalazło się w zapiekance.
Wszystkie warzywa drobno pocięłam, i podsmażyłam do miękkości, następnie przełożyłam do naczynia do zapiekania, i zalałam rozmąconymi jajkami zmieszanymi z mlekiem i startym serem żółtym.
Naczynie z warzywami i masą wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam ok. 15 minut.

Jak już wcześniej wspominałam, danie to nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, kolacje bądź po wystudzeniu, można pociąć i podać w formie koreczków...



























Przepis dodaję do akcji:

Menu party! Imprezowe przekąski

3 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja, nawet bardzo. Nie wpadłam na to by podać frittate w formie koreczków. Pomysłowo.
    Dziękuje za wpis w akcji menu party:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...