... pracowicie było, jako alternatywę do frittaty zaserwowałam pierogi z mięsem... i ku mojemu zdziwieniu znikło wszystko w mig.Tak to gotować mogę ciągle i wciąż, nic nie zostaje, znika w brzusku dużym i małym... W tym przepisie skorzystałam z innych proporcji na ciasto...zapraszam.
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki letniej wody,
- 2 łyżki oliwy,
- jajko,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- mięso z rosołu,
- opcjonalnie można dodać włoszczyznę z rosołu, ale ja dziś tego nie zrobiłam,
- cebula
- przyprawy: sól i pieprz.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzuciłam do misy i za pomocą miksera z hakami wymieszałam wszystko ze sobą, Powstałe ciasto musi być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto chowam do worka i dzielę na porcje. Każdą porcję/ placek rozwałkowuję cienko i za pomocą szklanki wykrawam krążki, które nadziewam zmielonym mięsem, które było podsmażane z cebulą. Nadziany krążek zlepiam i formuję falbankę.
Pierogi wrzucam na osoloną wodę, i gotuję od chwili wypłynięcia ok. 5 minut, następnie pierogi wyławiam na sito i przelewam zimną wodą. Na pierożki wylewam roztopiony smalec (klik!)
pysznie:)
OdpowiedzUsuń