5 gru 2013

Zupa cebulowo-serowa

    Dziś miałam natchnienie w kuchni, walczyłam z garnkami i zawartością lodówki, tudzież zamrażarki... tak, dziś był zdecydowanie mój dzień do pichcenia.
    Na pierwszy ogień poszła cebula, z której postanowiłam zrobić sycącą zupę, urozmaicając ja serkiem topionym... z tych składników wyczarowałam zupę cebulowo- serową


Składniki:
  • ok. 2 litry rosołu,
  • 5 cebul,
  • serek topiony
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego np. Jamar
  • 3 łyżki mąki
  • oliwa i masło
  • suszony tymianek
  • bagietka
  • natka pietruszki
  • starty ser żółty
Wykonanie:
Cebulę pokroiłam w cienkie piórka, i podsmażyłam ją na łyżce oleju z dodatkiem 5 łyżek masła. Cebulę posoliłam i doprowadziłam do zeszklenia pod przykryciem. Gdy cebula była zeszklona, dodałam ocet balsamiczny, cebulę karmelizowałam w nim, następnie pospałam mąką, którą należy również karmelizować. Do podsmażanej cebuli dodałam kostkę serka topionego i wszystko razem jeszcze  krótko podsmażyłam, następnie cebulę wraz z serem zmiksowałam i dodałam do rosołu, następnie wszystko razem gotowałam jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania zupę doprawiłam tymiankiem.
Zupę podałam z kromkami bagietki, które posypałam startym serem żółtym i pociętą natką pietruszki, a następnie podsmażyłam na patelni. 

Synuś jak zawsze grzanki zjadł same, a do zupki poprosił groszek ptysiowy, dobrze, ze miałam... groszek ptysiowy firmy Brześć




3 komentarze:

  1. Zrobiłam tę zupę wg twojego przepisu. Jest doba i syta.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że podzieliłaś się swoją opinią :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...