Dziś miałam natchnienie w kuchni, walczyłam z garnkami i zawartością lodówki, tudzież zamrażarki... tak, dziś był zdecydowanie mój dzień do pichcenia.
Na pierwszy ogień poszła cebula, z której postanowiłam zrobić sycącą zupę, urozmaicając ja serkiem topionym... z tych składników wyczarowałam zupę cebulowo- serową
Składniki:
- ok. 2 litry rosołu,
- 5 cebul,
- serek topiony
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego np. Jamar
- 3 łyżki mąki
- oliwa i masło
- suszony tymianek
- bagietka
- natka pietruszki
- starty ser żółty
Wykonanie:
Cebulę pokroiłam w cienkie piórka, i podsmażyłam ją na łyżce oleju z dodatkiem 5 łyżek masła. Cebulę posoliłam i doprowadziłam do zeszklenia pod przykryciem. Gdy cebula była zeszklona, dodałam ocet balsamiczny, cebulę karmelizowałam w nim, następnie pospałam mąką, którą należy również karmelizować. Do podsmażanej cebuli dodałam kostkę serka topionego i wszystko razem jeszcze krótko podsmażyłam, następnie cebulę wraz z serem zmiksowałam i dodałam do rosołu, następnie wszystko razem gotowałam jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania zupę doprawiłam tymiankiem.
Zupę podałam z kromkami bagietki, które posypałam startym serem żółtym i pociętą natką pietruszki, a następnie podsmażyłam na patelni.
Synuś jak zawsze grzanki zjadł same, a do zupki poprosił groszek ptysiowy, dobrze, ze miałam... groszek ptysiowy firmy Brześć
świetna taką lubię:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam tę zupę wg twojego przepisu. Jest doba i syta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję, że podzieliłaś się swoją opinią :)
UsuńPozdrawiam