9 gru 2013

Krokiety kapuściano- mięsne

     Niebawem Wigilia, już pomalutku szykuję się do tej wieczerzy, co by później nie dać się zwariować i spędzać mega długich godzin w kuchni... na pierwszy ogień poszły krokiety z kapustą i mięsem, które teraz spokojnie czekają w zamrażalniku na swój debiut na naszym wigilijnym stole.




Składniki na naleśniki:
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucam do miski, miksuję na gładką masę. Ciasto nalewam porcjami na rozgrzaną patelnię i smażę z obu stron uważając aby się nie przypaliły. Z podanych proporcji wyszło mi ok 24  naleśników.

Farsz:
  • ok. 500 gram kapusty kiszonej (klik!)
  • mięso z ugotowanego kurczaka
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na patelni, dodaję do niej poszatkowaną kapustę i gotuję do miękkości. W między czasie, mięso z kurczaka mielę i gdy kapusta jest już miękka i odparowana dodaję mięso. Wszystko razem podsmażam chwilę, a następnie doprawiam  do smaku. 

Gdy farsz przestygnie, nakładam go cienką warstwą na naleśniki pozostawiając odrobinę czystego naleśnika z każdego brzegu. W kolejnym etapie zawijam ( 3 brzegi ciasta zakładam do środka i zawijam krótszą stroną w kierunku wolnego brzegu). Zawinięty naleśnik, obtaczam w jajku, a następnie w bułce tartej. Krokiety obsmażam z każdej strony na patelni.



Przepis dodaję do akcji:

Wigilia 2013 Naleśniki w każdej postaci

2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...