Zostało mi troszkę masy makowej, którą przygotowywałam do makowców, w związku z powyższym na prawie szybko zrobiłam rogaliki, które nadziałam ową masą. Zapraszam :)
Składniki:
- 1/4 kostki świeżych drożdży,
- 1 łyżki cukru,
- 4 łyżki zimnego mleka,
- 4 łyżki śmietany kwaśnej,
- 1 szklanki mąki,
- 1 jajko (małe),
- szczypta soli,
- 1/2 kostki margaryny.
Wykonanie:
- drożdże wraz z cukrem ugnieść łyżką, tak aby zrobił się rozczyn.
- margarynę roztopić,
- Dodać do rozczynu zimne mleko, śmietanę i jajko, sól i mąkę. Zacząć wszystko wyrabiać ze sobą.
- Do powstającego ciasta dolewać przestudzoną roztopioną margarynę.
- Ciasto wyrobić, podsypać mąką i odstawić na ok. 30 minut, aby wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto odgazować, a następnie podzielić na trzy części.
- Każdą część rozwałkować i podzielić na trójkąty.
- Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę masy makowej. Zawijać.
- W ten sposób przygotowane rogaliki pozostawić na kilka chwil, aby odpoczęły, a następnie posmarować białkiem.
- Rogaliki piec przez ok. 15 minut w 180 stopniach.
Przepis dodaję d akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)