22 gru 2013

Masa makowa

W tym poście, chciałabym przedstawić Wam masę makową, którą kultywuję od lat. Przepis ten wyniosłam ze swojego rodzinnego domu, a moja Mama, jako nastolatka,  nauczyła się go od sędziwej sąsiadki...



Składniki:
  •  500 gram maku,
  • 3 łyżki miodu prawdziwego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 50 gram masła,
  • 0.5 litra mleka,
  • 3 łyżki masy marcepanowej domowej (klik!) lub kupnej
  • 2 białka (opcjonalnie).
Wykonanie:
Mak opłukać i sparzyć wrzącą wodą, pozostawiając na noc w tej wodzie. Wodę odlać i mak zalać mlekiem. Mak gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pozostawić do przestudzenia. Po wystudzeniu, mak odcisnąć w nadmiaru mleka, za pomocą tetrowej pieluszki. Następnie mak zmielić trzykrotnie, ja mielę zazwyczaj dwa razy przez specjalne sitko do maku. W garnku roztapiam masło, dodaję mak, cukier, miód i masę marcepanową. Wszystko razem mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Przed użyciem do masy dodaję ubite na sztywno białka. Mieszam i już masa w pełni gotowa.

Tak przygotowaną masę wykorzystuję, do rolady makowej, rogalików, czy makaronu... 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...