W tym poście, chciałabym przedstawić Wam masę makową, którą kultywuję od lat. Przepis ten wyniosłam ze swojego rodzinnego domu, a moja Mama, jako nastolatka, nauczyła się go od sędziwej sąsiadki...
Składniki:
- 500 gram maku,
- 3 łyżki miodu prawdziwego,
- 1 szklanka cukru,
- 50 gram masła,
- 0.5 litra mleka,
- 3 łyżki masy marcepanowej domowej (klik!) lub kupnej
- 2 białka (opcjonalnie).
Wykonanie:
Mak opłukać i sparzyć wrzącą wodą, pozostawiając na noc w tej wodzie. Wodę odlać i mak zalać mlekiem. Mak gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pozostawić do przestudzenia. Po wystudzeniu, mak odcisnąć w nadmiaru mleka, za pomocą tetrowej pieluszki. Następnie mak zmielić trzykrotnie, ja mielę zazwyczaj dwa razy przez specjalne sitko do maku. W garnku roztapiam masło, dodaję mak, cukier, miód i masę marcepanową. Wszystko razem mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Przed użyciem do masy dodaję ubite na sztywno białka. Mieszam i już masa w pełni gotowa.
Tak przygotowaną masę wykorzystuję, do rolady makowej, rogalików, czy makaronu...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)