Odwieczne pytanie: co chcecie na obiad? "kurczak, groszek, sos, fasole..." przekrzykiwały się dzieci, a ich lista z minuty na minutę się wydłużała. Oj ja biedna, jak im dogodzić kulinarnie- mój odwieczny problem. Szybki przegląd zawartości lodówki, i jest... kurczak z curry i zielonym groszkiem- wilk syty i owca cała, dzieci zadowolone, bo dostały to co chciały, z lekkim kompromisem z obu stron.
Przy okazji tego dania, wykorzystałam Curry Indyjskie, które chwilę temu dostałam w ramach wypróbowania ze sklepu Szafran.Czytaj przepis...
Składniki:
- 1 szklanka rosołu,
- 500 gram piersi z kurczaka,
- 1 szklanka groszku zielonego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka octu winnego z białego wina,
- 1 łyżeczka curry indyjskiego,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- mały kubeczek jogurtu naturalnego,
- ewentualnie mąka do zagęszczenia.
Wykonanie:
Groszek ugotować do miękkości w rosole, na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę mięsko, można delikatnie je posolić i oprószyć pieprzem. Następnie pierś przełożyć do rosołu. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia, zeszklić pociętą drobno cebulę wraz z czosnkiem, następnie cebulę skropić octem z białego wina. Po chwili dodać do czosnku i cebuli, curry, wszystko ze sobą dobrze połączyć. W kolejnym kroku dodajemy do cebuli przecier pomidorowy, podsmażamy kilka sekund i powstały sos rozwadniamy odrobiną rosołu. Do sosu dodajemy jogurt. Wszystko razem mieszamy i chwilę gotujemy, po czym dodajemy cały sos do rosołu z mięsem. Jeśli sos, jest dla Was rzadki, można go zaciągnąć mąką. Całość gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut. Można jeszcze doprawić do smaku solą, pieprzem bądź szczyptą cukru- ale to zależy od Waszych upodobań kulinarnych.
dziękuję :)
OdpowiedzUsuń