10 gru 2013

Kurczak z curry i groszkiem zielonym

Odwieczne pytanie: co chcecie na obiad? "kurczak, groszek, sos, fasole..." przekrzykiwały się dzieci, a ich lista z minuty na minutę się wydłużała. Oj ja biedna, jak im dogodzić kulinarnie- mój odwieczny problem. Szybki przegląd zawartości lodówki, i jest... kurczak z curry i zielonym groszkiem- wilk syty i owca cała, dzieci zadowolone, bo dostały to co chciały, z lekkim kompromisem z obu stron.



























Przy okazji tego dania, wykorzystałam Curry Indyjskie, które  chwilę temu dostałam w ramach wypróbowania ze sklepu Szafran.Czytaj przepis...

Składniki:
  • 1 szklanka rosołu,
  • 500 gram piersi z kurczaka,
  • 1 szklanka groszku zielonego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka octu winnego z białego wina,
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • ewentualnie mąka do zagęszczenia.
Wykonanie:
Groszek ugotować do miękkości w rosole, na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę mięsko, można delikatnie je posolić i oprószyć pieprzem. Następnie pierś przełożyć do rosołu. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia, zeszklić pociętą drobno cebulę wraz z czosnkiem, następnie cebulę skropić octem z białego wina. Po chwili dodać do czosnku i cebuli, curry, wszystko ze sobą dobrze połączyć. W kolejnym kroku dodajemy do cebuli przecier pomidorowy, podsmażamy kilka sekund i powstały sos rozwadniamy odrobiną rosołu. Do sosu dodajemy jogurt. Wszystko razem mieszamy i chwilę gotujemy, po czym dodajemy cały sos do rosołu z mięsem. Jeśli sos, jest dla Was rzadki, można go zaciągnąć mąką. Całość gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut. Można jeszcze doprawić do smaku solą, pieprzem bądź szczyptą cukru- ale to zależy od Waszych upodobań kulinarnych.



1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...