Jako, że jutro jest Barbórka, dla mojej Mamci przygotowałam roladę, w której połączyłam jedne z wielu jej ulubionych smaków: kawę i orzechy- mam nadzieję, że przypadnie jej do smaku ta rolada, a i jej goście będą zadowoleni.
Przepis na ciasto- roladę znalazłam, na stronie w krainie smaku, z tym, że lekko go zmodyfikowałam poprzez dodanie do ciasta kawy zbożowej i używając mniejszej ilości cukru.
Składniki na ciasto kawowe:
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (nabieramy mąki z czubkiem),
- 6 łyżek mąki krupczatki (płaska łyżka),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kawy zbożowej np. inka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 6 jajek.
Składniki na krem orzechowy:
- 250-300 gram maczki orzechowej
- 1,5 szklanki śmietany 30%
- 3/4- 1 szklanka cukru ( w zależności jak bardzo słodkie lubicie)
- 4 jajka
- 200 gram miękkiego masła.
Wykonanie ciasta:
Jajka w całości wbić do garnka, dodać należy cukier i postawić garnek na gazie- na bardzo małym ogniu. Jajka miksować wraz z cukrem, uważając aby się nie przypaliły. Masę jajeczną trzeba ubijać do chwili aż p, i stanie się bardzo jasna i puszysta. Następnie złączone i przesiane mąki, wraz z proszkiem do pieczenia i kawą zbożową dodajemy pomału do masy i miksujemy w dalszym ciągu na najniższych obrotach.
Ciasto należy przelać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) prostokątną dołączoną w oryginale do piekarnika.
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 15 minut w temp.180 stopni na funkcji termoobieg.
Po lekkim przestudzeniu ciasto zawinęłam w roladę, przy użyciu ściereczki kuchennej, którą lekko zwilżyłam.
Wykonanie kremu:
W garnku ubijamy na puszek jajka z cukrem, a następnie po troszeczku dodaję zmielone orzechy włoskie. Garnek ustawiam na małym ogniu i podczas podgrzewania go dodaję śmietanę kremową, i mieszam łyżką pilnując by masa się nie przypaliła. Masa jest już prawie gotowa jak zgęstnieje. Następnie masę orzechową odstawiam do ostudzenia, po tym czasie, do masy dodaje miękkie masło i miksuję wszystko ze sobą. Tak przygotowanym kremem smaruję roladę i ponownie ją zawijam. Resztą kremu dekoruję roladę, a następnie posypałam z wierzchu kawą zbożową.
W tym miejscu chciałabym złożyć Wszystkim Barbarom życzenia: wszystkiego dobrego, spełnienia marzeń tych skrytych w zaułkach świadomości, chwil przepełnionych radością która doda skrzydeł w realizacji wytyczonych celów, oraz zdrowia, które przyda się w ich realizacji, a także przyjaciół z którymi będziecie dzielić swe sukcesy... wszystkiego naj :)
Przepis dodaję do akcji:
Pyycha :)
OdpowiedzUsuńoj tak, musiałam uszczknąć i potwierdzam, pyycha :)
UsuńBardzo się cieszę, że częściowo wykorzystałaś mój przepis na ciasto :) Mnie zaintrygował Twój krem - nigdy takiego nie robiłam. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDla mnie na pewno przypadła by do smaku..dziękuję za dodanie przepisu do akcji..
OdpowiedzUsuńPycha...
OdpowiedzUsuń