W poprzednim poście (klik!) wspominałam o tym, że zostałam obdarowana sporą ilością brokuła, po zupie przyszedł czas na różyczki brokuła w cieście parmezanowym, uzupełnione sosem czosnkowym. Danie to w sam raz jest na przekąszenie czegoś na ząb podczas oglądania tv, pracy (oczywiście w domu, co by nie za bardzo zionąć czosnkiem) czy nawet jako dodatek do piwka, jak kto lubi ;)
Składniki:
- brokuł,
- szklanka mąki krupczatki,
- jajko,
- sól i pieprz,
- 3/4 szklanki wody
- starty parmezan.
Wykonanie:
- brokuł opłukałam pod bieżącą wodą, a następnie podzieliłam na różyczki.
- Z wody, mąki, jajka oraz startego parmezanu zrobiłam ciasto, do którego wrzuciłam różyczki. Wszystko razem wymieszałam i na wrzący głęboki olej wrzucałam każdą różyczkę brokuła otoczoną ciastem. Smażyłam na złoto.
- Różyczki dobrze smakują z rożnymi wyrazistymi dipami, mojej rodzinie najbardziej odpowiada dip czosnkowy.
Naprawdę fantastyczny. Zrobimy z pewnością.
OdpowiedzUsuńdajcie proszę znać, czy Wam posmakowało :)
Usuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńidealne na przekąskę na imprezę:D
OdpowiedzUsuńzdecydowanie ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko - na pewno zrobię mniam mniam - już czuje smak na sam widok
OdpowiedzUsuńKamilko, myślę, że Twoje i nie tylko Twoje podniebienie zostanie zaspokojone, zresztą Ty wiesz ;)
Usuń