21 sty 2014

Brokuł w cieście parmezanowym

W poprzednim poście (klik!) wspominałam o tym, że zostałam obdarowana sporą ilością brokuła, po zupie przyszedł czas na różyczki brokuła w cieście parmezanowym,  uzupełnione sosem czosnkowym. Danie to w sam raz jest na przekąszenie czegoś na ząb podczas oglądania tv, pracy (oczywiście w domu, co by nie za bardzo zionąć czosnkiem) czy nawet jako dodatek do piwka, jak kto lubi ;)



Składniki:
  • brokuł,
  • szklanka mąki krupczatki, 
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • 3/4 szklanki wody
  • starty parmezan.

Wykonanie:
  • brokuł opłukałam pod bieżącą wodą, a następnie podzieliłam na różyczki.
  • Z wody, mąki, jajka oraz startego parmezanu zrobiłam ciasto, do którego wrzuciłam różyczki. Wszystko razem wymieszałam i na wrzący głęboki olej wrzucałam każdą różyczkę brokuła otoczoną ciastem. Smażyłam na złoto.
  • Różyczki dobrze smakują z rożnymi wyrazistymi dipami, mojej rodzinie najbardziej odpowiada dip czosnkowy.

7 komentarzy:

  1. Naprawdę fantastyczny. Zrobimy z pewnością.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na przekąskę na imprezę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Beatko - na pewno zrobię mniam mniam - już czuje smak na sam widok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilko, myślę, że Twoje i nie tylko Twoje podniebienie zostanie zaspokojone, zresztą Ty wiesz ;)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...