Zostałam obdarowana kilkoma sztukami brokuła, więc trzeba było coś ku temu zaradzić i część przetworzyłam na zupę brokułową, która w swej konsystencji można uznać za krem, dodatkowo zupa ta, jest wolna od dodatków pochodzenia zwierzęcego, więc z powodzeniem może znaleźć się w diecie wegetarian. Brokuł, też jest wskazany w okresie zimowym, a to dla tego, że zawiera w sobie dużo witaminy C, która zapobiega podłapaniu grypy bądź przeziębienia. Brokuł, też jest bogatym źródłem magnezu, błonnika, potasu, kwasu foliowego, prowitaminy A, witaminy K, da tego warto w swej diecie uwzględniać to warzywo...
Składniki:
- ok. 50 dag brokułów,
- 1,5 litra wywaru warzywnego,
- spora cebula,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 4- 5 łyżek mąki krupczatki,
- ewentualnie natka pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
Brokuła umyłam, łodyżki pokroiłam. Cebulę drobno poszatkowałam. W rondelku podgrzałam oliwę, na której zeszkliłam cebulę, następnie dodałam kwiatki brokuła wraz z łodyżkami, i dusiłam na małym ogniu pod przykryciem, przez około 5 minut. Po tym czasie oprószyłam mąką i dusiłam jeszcze chwilę. Następnie wlałam bo brokuła 1,5 litra gorącego wywaru warzywnego i wszystko dusiłam razem przez 15 minut, na małym ogniu, oczywiście pod przykryciem. Po ugotowaniu, wszystko razem zmiksowałam. .
Zupa dobrze komponuje się z grzankami serowymi, jak też i groszkiem ptysiowym. Ja użyłam groszku ptysiowego firmy Brześć.
Przepis dodaję do akcji:
Najlepsza zupa na świecie! Ja zawsze z grzankami ją jem, ale groszek może być ciekawą alternatywą :>
OdpowiedzUsuńtak, zarówno groszek jak i grzanki są w sam raz do zupek ;)
Usuńlubię takie zupki:)
OdpowiedzUsuń