7 sty 2014

Mieloniaki z syrem

Dziś na naszym stole zagościły kotlety mielone. Takie inne niż zazwyczaj, inne ponieważ w środku kotletów znalazł się ser żółty. Kotlety zostały ochrzczone przez moich bliskich mieloniaki z syrem.






























Składniki:
  • 50 dag mięsa mielonego, ja użyłam z łopatki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • jajko
  • cebula
  • plastry grubo krojonego sera żółtego, ja użyłam edamskiego-  kroiłam na grubość ok 0.5 cm
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz,
  • odrobina majeranku
  • panierka: mąka krupczatka i bułka tarta
Wykonanie:
cebulę drobno szatkuję i smażę na oleju, pilnując aby się nie zrumieniła. Tartą bułkę zalewam ciepłym mlekiem. Plasterki sera posypuje papryką i chłodzę w lodówce. Gdy bułka nasiąknie mlekiem dodaję do zmielonego mięsa wraz z cebulą, jajkiem i resztą przypraw. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy następnie na części. Z każdej porcji formuję szeroki płat na który układam ser żółty. Mięso wraz z serem formuję w kształt kotleta.
Każdego mieloniaka obtaczam w bułce tartej wymieszanej z mąką krupczatką, a następnie wstawiam do wychłodzenia na ok. 30 minut do lodówki.

Usmażone kotlety wybornie smakują na zarówno na zimno jak i na ciepło.

2 komentarze:

  1. W tytule jest błąd ;)
    Co do kotlecików to lubię takie jajeczne z serem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tytule nie ma błędu, tak moja rodzinka nazywa te kotlety "mieloniaki z syrem" ;)
      Do kotletów jajecznych również się przymierzam, zagoszczą niebawem an moim blogu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...