Penne, pennoni, duże rurki, kto jak woli, ja mówię prosto- rurki. Dziś gościły u mnie na obiedzie. Wystąpiły razem z klopsikami i sosem pomidorowym, a całość została uzupełniona skropioną sokiem z cytryny sałatą.
Składniki na klopsiki:
- ok 1 kg mięsa mielonego świeżo mielonego
- 1/2 szklanka bułki tartej
- 3/4 szklanki wrzątku
- cebula drobno pokrojona
- 1 kostka bulionowa, mięsna
- 1 jajko
- garść majeranku
- sól i pieprz
- mąka krupczatka
Składniki na sos:
- szklanka gęstej śmietany
- szklanka soku pomidorowego
- łyżka pasty pomidorowej
- tymianek
- sól i pieprz
- cukier
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki rosołu
Klopsiki:
Tartą bułkę zalałam rozpuszczoną w wodzie kostką mięsną, dodałam zeszkloną cebulę, mięso mielone, jajko, przyprawy i majeranek. Wszystko razem wymieszałam ze sobą i masę mięsną wstawiłam na ok. 30 minut do wychłodzenia do lodówki.
Gdy mięso się już przegryzło zwilżonymi dłońmi formowałam małe klopsiki, które obtaczałam w mące krupczatce.
Obtoczone klopsiki smażyłam na gorącym tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Gotowe klopsiki przełożyłam do formy do pieczenia, którą uprzednio natłuściłam, a następnie zalałam sosem.
Sos:
Koncentrat pomidorowy rozprowadziłam w letnim rosole, a następnie połączyłam z sokiem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, śmietaną. Całość doprawiłam wg własnego uznania przyprawami.
Klopsiki wraz z sosem zapiekamy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńbyło smacznie ;)
Usuń