Ostatnio mam saka na serki typu feta. Dość często jem go od tak, lub dodaję do sałatek. Naszła mnie dziś ochota na serek o bardziej wyrazistym smaku. Z jednego opakowania serka sałatkowo- kanapkowego przygotowałam dwa rodzaje smakowe serka w oleju. W przepisach są podane proporcje na jedno całe opakowanie serka, czyli około 25 dekagram.
Serek w oleju ziołowym
Składniki:
- serek sałatkowo- kanapkowy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczka tymianku
- 3/4 łyżeczki czosnku
- 1/5 łyżeczki harrisy ze sklepu Szafran
- olej rzepakowy
Serek chili w oleju
Składniki:
- serek sałatkowo- kanapkowy
- 1 łyżeczka chili w proszku lub świeży owoc chili
- 1- 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
- bazylia suszona, spora szczypta- można użyć świeżej
W związku z tym, że serek jest już słony pominęłam w przepisie sól. Zarówno w przypadku serka o smaku ziołowym, czy chili serek pocięłam na równej wielkości kostki. Przełożyłam do słoiczków, a następnie zalałam olejem zmieszanym z przyprawami. Słoiczki postawił w lodówce w celu przegryzienia się smaków. Już po dwóch dniach ich sak jest dobry, ale wiadomo im dłużej stoi tym lepszy aromat. Dobrze by było, gdyby serek odstał około pięciu dniu..
W ten sposób przygotowany serek można zajadać jako przekąskę, bądź używać do wszelakiego rodzaju sałatek.
Przepis dodaję do akcji:
Przepis dodaję do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)