Witam :)
dziś zapraszam Was na szybki deser, który nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych, a potrzebne składniki na jego wykonanie zapewne macie pod ręką. Zaletą tego deseru jest to, że jest on lekki w swej formie, i na jego wykonanie potrzeba góra sześć składników, i co najważniejsze, nie wymaga pieczenia. Przed Wami prezentuje się ciasto porzeczkowe z kaszy mannej.
Składniki:
- 100 gram masła,
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki kaszy manny
- porzeczki w cukrze: 1/2 szklanki soku i porzeczki na wierzch wedle uznania
- ewentualnie kilka łyżeczek cukru do smaku
- galaretka
- herbatniki maślane ok. 100 gram
Wykonanie:
Formę o wymiarach ok. 20x30 wyłożyłam folią aluminiową, a na nią poukładałam herbatniki.
Masło wraz mlekiem i cukrem zagotowałam, dodałam pomału kaszę manną i mieszałam, aby nie zrobiły się grudki, wlałam sok z porzeczek i wymieszałam wszystko dokładnie. Masę z kaszy przelałam jeszcze gorącą na herbatniki.
Po wystudzeniu kaszy, na wierzchu poukładałam odsączone z nadmiaru soku porzeczki, i zalałam tężejącą galaretką, którą rozpuściłam w 400 ml wody.
Ciasto w stawiłam do lodówki w celu stężenia warstw.
Jak sami widzicie, zrobienie tego deseru nie jest żadną filozofią, a przy okazji zażywamy zdrowe witaminki, które na zimę zostały zamknięte w słoiczku.
Przepis dodaję do akcji:
wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńApetycznie wygląda, oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, już nie ma :(
Usuńwygląda świetnie, na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńoj było smaczne,
Usuńnie spodziewałam się, że tak szybko zniknie ;)
Pozdrawiam
Jakie kolorowe ;) I na 100% przepyszne ;)))
OdpowiedzUsuńbyło pyszne :)
Usuń