26 lut 2014

Ciasto porzeczkowe z kaszy mannej- przywołanie wiosny, a może lata ...

Witam :)
dziś zapraszam Was na szybki deser, który nie wymaga zbyt wielu umiejętności  kulinarnych, a potrzebne składniki na jego wykonanie zapewne macie pod ręką. Zaletą tego deseru jest to, że jest on lekki w swej formie, i na jego wykonanie potrzeba góra sześć składników, i co najważniejsze, nie wymaga pieczenia. Przed Wami prezentuje się ciasto porzeczkowe z kaszy mannej

ciasto porzeczkowe z kaszy mannej



Składniki:
  • 100 gram masła,
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • porzeczki w cukrze: 1/2 szklanki soku i porzeczki na wierzch wedle uznania
  • ewentualnie kilka łyżeczek cukru do smaku
  • galaretka
  • herbatniki maślane ok. 100 gram


Wykonanie:
Formę o wymiarach ok. 20x30 wyłożyłam folią aluminiową, a na nią poukładałam herbatniki.
Masło wraz mlekiem i cukrem zagotowałam, dodałam pomału kaszę manną i mieszałam, aby nie zrobiły się grudki, wlałam sok z porzeczek i wymieszałam wszystko dokładnie. Masę z kaszy przelałam jeszcze gorącą na herbatniki.
Po wystudzeniu kaszy, na wierzchu poukładałam odsączone z nadmiaru soku porzeczki, i zalałam tężejącą galaretką, którą rozpuściłam w 400 ml wody.
Ciasto w stawiłam do lodówki w celu stężenia warstw.



Jak sami widzicie, zrobienie tego deseru nie jest żadną filozofią, a przy okazji zażywamy zdrowe witaminki, które na zimę zostały zamknięte w słoiczku.



Przepis dodaję do akcji:

Ciasta przekładańce Zużywamy zapasy przed wiosnąLekkie desery bez piekarnika

8 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...