25 lut 2014

Domowe Rafaello

Zachciało mi się pralinek, a dokładnie Rafaello,  aby do sklepu pójść nikomu się nie chciało, a że wszystkie składniki miałam w domu, więc zakasałam rękawki i wyszło mi całkiem ładnych 20 pralinek- rafalello domowego. Pralinki z tego przepisu wychodzą lekko kruche... Zapraszam :)

Składniki:
  • szklanka  gram wiórek kokosowych + 4- 5 łyżek do obtoczenia
  • 100 gram herbatników maślanych
  • 100 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 obranych migdałów.

Wykonanie:
  • Jeśli macie migdały w skórce, to zalejcie je wrzątkiem, a po 15 minutach obierzcie migdały ze skórki. Wystarczy delikatni nacisnąć, a migdał sam wychodzi ze skóry.
  • Herbatniki przełożyłam do woreczka mocniejszego i nakryłam ręcznikiem kuchennym, i utłukłam je ze pomocą tłuczka do mięsa. Jeśli macie blender, możecie herbatniki w nim zmielić na proszek.
  • Margarynę w temperaturze pokojowej utarłam na puch, w trakcie ucierania  do margaryny dodawałam po trosze cukier puder i ucierałam nadal. Na końcu do masy dodałam wiórki, wszystko razem wymieszałam ze sobą, i odłożyłam do lodówki na ok. 30 minut.
  • Po wyjęciu masy kokosowej dodałam do niej utłuczone herbatniki i wszystko razem ze sobą wymieszałam bardzo dokładnie. 
  • W dłoniach formowałam placuszki, na środek których układałam migdał, i z tego placuszka formowałam kuleczkę, którą następnie obtaczałam w wiórkach kokosowych.
  • Po przygotowaniu pralinek, umieściłam je na kilka godzin w lodówce.

Przepis dodaję do akcji:

Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

2 komentarze:

  1. pycha:) bardzo lubie rafaello a Twoje wygląda rewelacyjnie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też lubię rafaello, te z przepisu odbiegają nieco od tych sklepowych... dziękuję :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...