Zachciało mi się pralinek, a dokładnie Rafaello, aby do sklepu pójść nikomu się nie chciało, a że wszystkie składniki miałam w domu, więc zakasałam rękawki i wyszło mi całkiem ładnych 20 pralinek- rafalello domowego. Pralinki z tego przepisu wychodzą lekko kruche... Zapraszam :)
- szklanka gram wiórek kokosowych + 4- 5 łyżek do obtoczenia
- 100 gram herbatników maślanych
- 100 gram masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 20 obranych migdałów.
Wykonanie:
- Jeśli macie migdały w skórce, to zalejcie je wrzątkiem, a po 15 minutach obierzcie migdały ze skórki. Wystarczy delikatni nacisnąć, a migdał sam wychodzi ze skóry.
- Herbatniki przełożyłam do woreczka mocniejszego i nakryłam ręcznikiem kuchennym, i utłukłam je ze pomocą tłuczka do mięsa. Jeśli macie blender, możecie herbatniki w nim zmielić na proszek.
- Margarynę w temperaturze pokojowej utarłam na puch, w trakcie ucierania do margaryny dodawałam po trosze cukier puder i ucierałam nadal. Na końcu do masy dodałam wiórki, wszystko razem wymieszałam ze sobą, i odłożyłam do lodówki na ok. 30 minut.
- Po wyjęciu masy kokosowej dodałam do niej utłuczone herbatniki i wszystko razem ze sobą wymieszałam bardzo dokładnie.
- W dłoniach formowałam placuszki, na środek których układałam migdał, i z tego placuszka formowałam kuleczkę, którą następnie obtaczałam w wiórkach kokosowych.
- Po przygotowaniu pralinek, umieściłam je na kilka godzin w lodówce.
Przepis dodaję do akcji:
pycha:) bardzo lubie rafaello a Twoje wygląda rewelacyjnie:D
OdpowiedzUsuńja też lubię rafaello, te z przepisu odbiegają nieco od tych sklepowych... dziękuję :)
Usuń