Jakiś czas temu mąż przeglądał portal informacyjny, na którym były prezentowane przepisy na szarlotki wszelakiego rodzaju. Jego smak padł na szarlotkę przełożoną masą budyniową wymieszaną z makiem. Cóż było robić, kochana Pani Żona znalazła przepis w sieci (klik!) i zrobiła... Zapraszam :)
- 3 szklanki mąki tortowej,
- kostka margaryny do pieczenia,
- 100 gram cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- ok. 1 kg jabłek,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 3-4 łyżki cukru,
- 3 łyżki suchego maku,
- 800 ml mleka
- cynamon.
Wykonanie:
- Przesianą mąkę wymieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodałam masło i krótko wyrabiałam siekając nożem. Następnie dodałam jajko, żółtka oraz śmietanę i wyrabiałam dalej do połączenia się składników. Ciasto podzieliłam na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Zawinęłam w folię i odstawiam do schłodzenia na ok. 50 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkowałam i przełożyłam na dno blaszki o wym 20x30cm. Rozłożone ciasto posmarowałam lekko rozmąconym białkiem (pozostałym po przygotowaniu ciasta) i oprószam lekko mąką. Zapobiegnie to namakaniu ciasta od owoców.
- Krem budyniowy: z odmierzonej ilości mleka odlewam 1/3 szklanki, resztę zagotowałam. W odlanym mleku wymieszałam cukier z proszkiem budyniowym i wlałam energicznie mieszając do zgęstnienia. Dodałam mak, który wcześniej sparzyłam i pozostawiłam do wyschnięcia. Wszystko wymieszałam ze sobą i zdjęłam z ognia. Masę budyniowo makową przykryłam, by budyń nie ostygł.
- Jabłka obrałam, a następnie starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach, wyłożyłam je na ciasto i posypałem delikatnie cynamonem. Na jabłka wylewam gorący budyń i wyrównałam łyżką.
- Na budyń starłam drugą część zmrożonego ciasta.
- Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam przez 45 minut.
- Schłodzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńtakie też jest :)
Usuń