Od dłuższego czasu za mną i moją Mamusią chodziły gołąbki... więc zakasałam rękawy i zrobiłam gołąbki tradycyjne. Jako, że miałam jeszcze pół kilograma dopiero co zmielonego mięsa, nadmiar podgotowanego ryżu oraz resztkę kapusty postanowiłam zrobić jeszcze tzw. gołąbki bez zawijania.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1/2 małej kapusty
- ryż pogotowany ok. 1 i 1/2 szklanki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 0,5 l wody
- sól i pieprz
- 1 duże jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- tłuszcz do podsmażenia
Wykonanie:
Kapustę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mięso wymieszałam z podgotowanym ryżem dodałam kapustę, przyprawy i jajko. Wszystko razem wymieszałam dodałam mąkę i całość jeszcze raz wymieszałam. Z powstałej masy formowałam kotleciki, za każdym razem gdy formowałam moczyłam dłonie w wodzie, aby mięso nie pozostawało na dłoniach. Gołąbki smażyłam na tłuszczu na rumiano z oby stron. Następnie po usmażeniu wszystkich gołąbków włożyłam je do garnka i zalałam wodą w której dusiąłm gołąbki przez ok. 30 minut. Następnie do powstałego sosu dodałam przecier pomidorowy, odrobinę cukru. W razie konieczności sos można zagęścić odrobiną mąki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)