21 lut 2014

Faworki ziemniaczano- różane

Po odtłuszczonych pączkach (klik!) przyszedł czas na tłuste faworki. W tym roku, to już moja druga walka faworkowa. Pierwsze były faworkowe różyczki (klik!) a jako drugie proponuję faworki ziemniaczane z nutą różaną. Skoro można zrobić pączki z użyciem ziemniaków, to czemu by nie spróbować zrobić faworek z ciasta ziemniaczanego. Efekt wyszedł zadowalający. Jeśli ciasto cienko rozwałkujemy, faworki wyjdą  chrupkie, jeśli będzie grubsze, to i faworki będą miękkie, niemalże puszyste. Zapraszam :)



Składniki:
  • 3 szklanki ugotowanych ziemniaków, ja użyłam z dnia poprzedniego. 
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka octu Jamar
  • 1 łyżka cukru różanego (klik!)
  • cukier puder.
Do smażenia:
  • olej rzepakowy + kieliszek wódki bądź spirytusu.


Wykonanie:
  • ziemniaki przecisnęłam przez praskę.
  • Mąkę przesiałam.
  • Wszystkie składniki zagniotłam ze sobą na jednolitą masę.
  • Następnie ciasto podzieliłam na części. Każdą z nich wałkowałam a następnie pocięłam w podłużne pasy. Po środku każdego pasa robiłam nacięcie, ok. 2 cm, przez które przewlekałam kocówki paska.
  • Do garnka przelałam olej i do zimnego dolałam wódkę. Na gorący olej zaczęłam wrzucać faworki, które smażyłam na złoto z obu stron. Po usmażeniu, faworki wyciągałam za pomocą łyżki cedzakowej i kładłam do obcieknięcia na ręcznik papierowy. 
  • Po ostudzeniu, faworki posypałam cukrem pudrem. 
Przepis dodaję do akcji:

Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Karnawałowe smażenie Tłusty czwartek 2014

8 komentarzy:

  1. Piękne!
    Zastanawiam sie tylko czy olej rzepakowy nie tłumi smaku i aromatu różanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      nie tłumi, różany aromat jest wyczuwalny :) faworki nie nasiąkają olejem, dzięki octowi dodanemu do ciasta jak i alkoholowi w oleju.

      Usuń
  2. bardzo apetyczne! dawno nie robiłam faworków

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalny przepis !

    tymczasem zapraszam do konkursu :http://wulkan-smaku.pl/sewris-pyszne-pl-recenzja-i-konkurs-na-was-do-wygrania-bony/

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam te faworki dzisiaj. Wyszły pyszne, takie inne.
    Niedługo przepis pojawi się na moim blogu. Czy mogę bo użyc?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      cieszę się, że podeszły. Możesz jak najbardziej podać źródło :)
      Daj proszę znać kiedy zamieścisz wpis, z wielką przyjemnością obejrzę Tw dzieło.
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Witam :)
    Faworki choc było ich dośc dłużo rozeszły się w mgnieniu oka.
    http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2014/02/24/faworki-z-ziemniakow/ link do wpisu, zapraszam.
    Gorąco pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...